srijeda, 29. kolovoza 2012.

MEDITACIJA - MAHAYANA









Mahayanska meditacija

B. Allan Wallace

[Op.pr. ovaj pregled meditacijske prakse nije zamišljen kao izravna uputa za praktičnu meditaciju, već samo kao pregled osnovnih sastojaka i načina izvođenja jednog od modela budističke meditacije. No, ukoliko niste u mogućnosti učiti meditaciju od autentičnog učitelja, ili primjeniti detaljne upute iz brojnih tekstova, možete isprobati ovaj model. Idealno vrijeme za dnevnu praksu je odmah nakon buđenja, to jest rano ujutro prije zore.]
. . .

1. Sjednite udobno s uspravnim leđima.

2. Tradicionalno, prvi korak u formalnoj meditaciji je pristupanje utočištu u Tri Dragulja, a to su Buddha, Dharma i Sangha.

3. Zatim, odredite svoju motivaciju, naročito kroz težnju ka ostvarenju savršenog probuđenja za dobrobit svih bića.

4. Tri puta udahnite, s opuštanjem, s pročišćavanjem, duboko u abdomen. Opustite lice i oči.

5. Prakticirajte svjesnost daha. Položite svjesnost u perceptivno stanje fokusiranjem na dah, praćenjem taktilnih senzacija iznad gornje usne ili na nosnicama, kadgod osjećate udisaj. Njegujte pomnost kroz iskustveno i svjesno praćenje daha. Brojte udah po udah do dvadeset jedan.

6. Dok se fokusirate na dah, u drugom planu introspektivno motrite stanje svjesnosti u tom trenutku. Dopustite da se svjesnost odmara u perceptivnom, čisto iskustvenom stanju i budite svjesni, bez prianjanja, bilo kakvih slika i unutarnjeg dijaloga koji izniče u prostoru svjesnosti. Kadgod postanete svjesni da se hvatate za neku misao, emociju ili sliku, jednostavno otpustite napor hvatanja i opustite se dublje. Ustalite se opuštanjem u nježni ritam daha. Prakticirajući introspekciju, održavajte pomnost bez prekida i smetnje kroz čitavo trajanje dvadeset jednog daha.

7. Pređite na suptilniju praksu postavljanja uma u njegovo prirodno stanje. Opustite pogled i pažnju u prostoru ispred sebe, nefiksirano na bilo koji objekt ili proces. Štogod da iznikne u umu, jednostavno budite s time prisutni. Dopustite svjesnosti da bude ljubazan domaćin među nepristojnim gostima ometajućih misli, sjećanja i emocija. Budite svjesni ne-interaktivno svega što izniče, jednostavno primjećujući prirodu te pojave i dopuštajući da se ona odvrti bez intervencije. Otkrijte mirnoću svjesnosti usred aktivnosti vašeg uma.

Prakse svjesnosti daha i postavljanja uma u njegovo prirodno stanje njeguju osjećaj unutarnje mirnoće i jasnoće, tihog spokoja u odnosu na ostatak naše budne svjesnosti. Ali ova mirnoća opada kad krenemo u aktivni život. Najmoćnija zaštita za ravnotežu uma njegovanog u formalnoj meditaciji je njegovanje blagonaklonosti.

8. Prvi korak u praksi njegovanja blagonaklonosti je jednostavno obraćanje pažnje na mentalna stanja suprotna blagonaklonosti i mentalnoj ravnoteži - odbojnost, agresivnost, ljutnja, zamjeranje, mržnja i prijezir. Ispitajte kako ova stanja utječu na um. Razvijte u sebi težnju, "Neka budem slobodan/na od ovog otrova." Promislite kako je samovažna pravednost otrov sa šećernim prelivom. Razvijte u sebi težnju, "Bez obzira koga ili koje situacije srećem, neka moj um bude slobodan od svih jada", i zamislite da je tako. Zamislite susret sa situacijama u kojima buktinja ljutnje i mržnje lako plane i zamislite kako zadržavate pribranost, spokoj i slobodu.

Promislite o drugim tipovima ojađenja - arogancija, žudnja, prianjanje, zavist, tuga, žalost, očajanje i potištenost. Razvijte u sebi čežnju, "Bez obzira na izazove koje susrećem, neka budem slobodan/na od ovih jada." Zamislite da je tako.

Sjetite se jada beskorisnog straha i tjeskobe. Zatim razvijte u sebi čežnju da budete slobodni od tjeskobe, slobodni od beskorisnog straha i njegovih uzroka. Zamislite da se usred neizvjesnosti života, odnosa i okolnosti krećete slobodni od tjeskobe. Zamislite da ste neustrašivi.

Naposljetku, razvijte u sebi želju, "Neka budem dobro i sretno usred nepogodnih i pogodnih situacija, u lošem i dobrom zdravlju, u siromaštvu i imućnosti, u odbijenosti i prihvaćenosti." Zamislite to duboko blagostanje ovdje i sada.

9. Fokusirajte se na svoje srodstvo sa svim osjetilnim bićima. Opazite umom stvarnost da sva osjetilna bića žele biti slobodna od patnje i pronaći pravu sreću. Proširite polje svjesnosti na svaku osobu u vašem okolišu. Pošaljite u svim smjerovima srdačnu želju, "Neka sve osobe i ja budemo slobodni od jada, tjeskobe i straha." Zamislite da je tako. Proširite svjesnost tako da uključi širu zajednicu, sve tisuće ljudi poput vas, koji žele pronaći sreću i izbjeći nevolje, tugu i tjeskobu. Pošaljite želju da svatko bude dobro i sretno i zamislite da je tako. Dalje širite svjesnost u svim smjerovima ka svim osjetilnim bićima, sjeverno, južno, istočni i zapadno, bez izuzetka. Posegnite daleko s poljem blagonaklonosti obgrljujući sva bića. Zaželite da svako biće, poput vas, bude dobro i sretno, slobodno od neprijateljstva i agresivnosti. Zamislite da je to tako ovdje i sada.

10. Učinite sintezu dosadašnjih opažanja kroz praksu "davanja i uzimanja". [Op.pr. poznatija u tibetanskom budizmu kao tonglen, ova praksa se sastoji u njegovanju blagonaklonosti ili nesebične ljubavi ("davanja") i univerzalne samilosti ("uzimanja"). Ime dolazi iz same metode: zamišljamo kako iz sfere svog duhovnog srca dajemo čistu sreću i duhovne vrline svim bićima, a u srce preuzimamo svu njihovu patnju. Sreća koju šaljemo je bijele boje, a patnja koju uzimamo crne. Kad patnja prodre u naše srce, ona u spoju s njegovom tamom proizvodi efekt pročišćenja pa tako naše srce postaje sve čišće i sjajnije, što pak omogućuje još snažniju primjenu davanja sreće i uzimanja patnje. Kad ovaj proces upoznamo, davanje treba spojiti s izdisajem, a uzimanje s udisajem, tako da ovo dinamično iskustvo bude što stvarnije, ustvari tjelesno.]

11. Otvorenih očiju i pogleda opuštenog u prostoru ispred vas, usmjerite pažnju nakratko na ono što je provodilo prethodnu meditaciju [na samu svijest]. Promatrajte promatrača.

12. Završite meditaciju. Posvetite vrline i zasluge svoje prakse s molitvom:

Gdjegod ovaj dragocjeni, vrhovni duh probuđenja, bodhicitta,
Nije iznikao, neka iznikne,
A gdje iznikao je, neka nikad ne posustane,
Neka raste sve jače i jače.

Gore opisana meditacija je izvrstan početak dana. U preostalim satima dana, prakticirajte sve točke duhovnih uputa. Neka vam se brzo i lako ostvari vaša vječna želja za pronalaženjem stvarne sreće.


1 komentar:

  1. Molim da se ukloni ovaj tekst, koji je preuzet bez dopuštenja prevoditelja. Hvala

    OdgovoriIzbriši