subota, 6. listopada 2012.

Holi - festival boja




Holi je jedan od najveselijih festivala na svijetu. Poznat je i kao festival boja. Zašto, možete vidjeti u priloženom videu. Slavio se do nedavno samo u Indiji, ali polako postaje svjetski festival.
Razlog velike proslave je Krišnin bhakta Prahlada. Njegov otac, kralj Hiranyakashipu je bio demon i htio je pošto poto ubiti vlastitog sina koji je pobožno slavio Krišnu. Pokušavao je na razne načine i ništa nije uspijevalo jer je Prahlad bio zaštićen od strane Krišne. Na kraju ga je zli otac stavio u krilo svoje sestre, demonice Holike, koja je imala blagoslov da ne može izgorjeti u vatri. Prahlad je sjeo u njeno krilo a demonski otac je potom zapalio vatru. Svi su se zaprepastili da je Holika izgorila a Prahlad preživio vatru. U tu čast dan danas slavimo Holi.
U Vrindavanu se Holi slavi u čast Radhine ljubavi prema Krišni.
Postoje i druge verzije početka slavlja ovog veselog festivala, poput povratka kralja Rame sa Sitom u Ayodyu, ili kada je Kama, bog ljubavi, uznemirio Šivu u meditaciji da ovaj obrati pažnju na svoju ženu Parvati. Kama nije dobro prošao jer je Šiva u ljutnji otvorio treće oko i spržio Kamu.
Koji god razlog bio zašto se slavi Holi odaberite jedan. I proslavite ga.

Mjesto tišine


Nekoliko minuta mira i tišine. Bar toliko nam treba





Posjetite i web: http://thequietplaceproject.com/
 

Bolji život - nastavak


Bolji život



Jedan sasvim drugačiji način života. Onaj tko ima snage i volje svakodnevnici reći NE i preseliti u prirodu, a to ne mora biti tako daleko. 


Yoga - može i bez odjeće




Par krpica ne čine razliku.

Rumi - Pročišćujući srce









PROČIŠĆUJUĆI SRCE

• Čisto srce zrcalo je bez mrlja, koje odražava slike beskrajne ljepote. Mojsije, taj savršeni svetac, odražavao je zrcalom svojega srca bezmjerni oblik Onoga, tko je bezoblik, sliku Onoga, tko je okom neugledan. Taj oblik, ta slika, ne sadrži se u nebesima, ne sadrži se u oceanu, niti u svemiru. Jer sve to ima međe i granice, a zrcalo srca je bezgranično.
• Rekoše Kinezi sultanu: "Od nas nema boljih umjetnika." Grci nato priklopiše: "Veća je naša vještina i osjećaj za ljepotu." Da bi se ovo pitanje riješilo, sultan odluči prirediti i jednima i drugima takmičenje, pa ih povede u odaju, zastorom na dva dijela razdijeljenu. Kinezi zaiskaše u sultana stotinjak različitih boja, zaiskaše i zlato, srebro, i drago kamenje. Grci zatražiše samo laštilo i tkanine za glačanje, pa se iza zastora dadoše marno na posao. Kad Kinezi završiše s radom, dođe sultan i stade razgledati njihove zidne slikarije. Osta preneražen, pun strahopoštovanja. Tada Grci podigoše zastor, koji je dijelio odaju na dva dijela. Odraz kineskih slikarija pade na uglačani zid, i sve čemu se sultan čas prije divio, pokaza se na sjajnoj podlozi još ljepšim. Grci su sufiji, koji su, i bez knjiškoga znanja, pročistili svoje srce od pohlepe, požude, zavisti, i mržnje.
• Kad se izbistri i čistim postane zrcalo tvojega srca, ugledat ćeš u njemu prizore s onu stranu zemlje i vode. Vidjet ćeš ne samo slike, već i Njihova slikara - kako sag duhovnoga postojanja, tako i njegova Tkalca.
• Sufiji su dušino zrcalo - bolje od svakoga drugog zrcala, jer uglačaše svoja srca mišlju na Boga i tihovanjem u Njemu, sve dok im zrcalo srca ne uzvrati istinskom slikom Izvornika.
• U bezgraničju čistoga srca razumijevanje vodi u tišinu, jet takvo je srce s Bogom, ili zbilja, ono je On. Oni, u kojih je takvo zrcalno srce, za sobom ostaviše tek miris i boju; svakoga trenutka oni nesmetano posmatraju ljepotu. Odbacili su vanjski oblik i razvili zastavu izravnoga vida. Misao im ode, sve je svjetlost. Dosegnuli su bit i vrhovni Izvor znanja.
• Ako je srce ozdravilo i od čulnosti se pročistilo, tada "milosrdni Gospod zasjeda na Svoje prijestolje". Poslije toga, On sam vodi srce izravno, jer srce je s Njim.
• Ne maži tijelo travom miomirisnom, utrljaj je u svoje srce. Što je trava miomirisna? Sveto ime slavnoga Gospoda. Licemjer stavlja miomiris na tijelo, dok mu je duh u pepelištu.
• Svatko prema svojemu uvidu i duhovnomu prozrenju vidi nutarnju zbilju stvari, pa čak i budućnost. Što je srce čistije, to duhozrenje biva jače. Što više čistiš zrcalo srca, to više će se stvari u njemu zrcaliti, to više se zastrtih tajni otkriti. Takva nam je duhovna čistota dana po milosti Božjoj, i naš uspjeh u pročišćenju srca također je božanski dar.
• Kad voda navre u čamac, to je propast čamca, ali je voda ispod čamca njegova potpora. Otkad je Salamun iz srca izagnao želju za bogatstvom i posjedima, nije sebe nazivao nijednim drugim imenom, osim imenom "praznoruki". Začepljen vrč, mada na vodama uzburkanim, pluta po njima zbog svojega praznog srca. Komu je u jedrima vjetar takvoga neimanja, taj spokojno plovi vodama ovoga svijeta.
• O Bože, smekšaj nam kamena srca da budu kao vosak; naš plač učini Svojemu uhu milozvučnim, i milosti Svojoj ciljem.
• Zrcalo srca mora biti bistro, da bismo razlučili rugobu od ljepote.
• Ako te svaki udarac bude razgnjevio, kako li ćeš onda uglačati svoje zrcalo? Kako ćeš svoje srce očistiti?
• Ako je tvoja misao ruža, ti si ružičnjak; ako li je trn, ti si triješće za potpalu.
• Ljepota srca trajna je ljepota: s njezinih usana pije se voda života. Uistinu, i voda, i onaj tko vodu toči, i onaj tko vodu pije - sve troje biva jedno kad ti razbiješ svoj talisman. Takva se jednost ne može dokučiti umovanjem.
• Srce se čisti pobožnošću. Ako je zrcalo srca pod pokrovom od stvrdnute nečisti, velik se posao čišćenja traži do punoga sjaja. Ako je zrcalo pod tananim slojem, na plodnu brazdu nalik, samo je malo čišćenja potrebno.