srijeda, 12. rujna 2012.

Mudre - yoga za ruke

MUDRE - yoga položaji za ruke

Mudra na sanskrtu znači poseban, strogo određen položaj prsti i ruku. Predstavlja jedan od sistema drevne indijske medicine. Mudre su dostupne svakome, mogu se raditi prema prilici i potrebi, u šetnji, na sastanku, dok se odmarate...
U svim kulturama urođeni su određeni položaji ruku – jezik ruku. Koristimo ga i danas. Svi znamo da stisak ruku dviju osoba znači prijateljstvo, mir i pozdrav. Pljesak ruku znak je odobravanja,podrške. Upereni kažiprst upozorava i pokazuje na nešto, podignuta ruka sa otvorenim dlanom znak je da trebate stati....
Znakovi ruku temelj su svih komunikacija.
Mudra na sanskrtu znači pečat ili znak i položaj prstiju i ruku je strogo definiran. Predstavlja jedan od sistema drevne indijske yoge. Mudre su dostupne svakome, mogu se raditi prema prilici i potrebi, u šetnji, na sastanku, dok se odmarate...
Djelovanje mudri je povezano sa mnogo čime, ali prije svega djeluju na energetske tokove u našem organizmu. Poznato je da čovjek ima energetske kanale, a svaka bolest utječe na karakteristike povezane s dobivanjem i otpuštanjem energije u našem organizmu. To su složeni procesi, no svatko može zapamtiti i koristiti osnovne “dijelove” za preraspodjelu energetskih tokova u tijelu koje nam omogućuju MUDRE.
Ruke i prsti imaju svoje posebno i različito značenje. Svaki prst odgovara energiji različitog dijela tijela i energiji sunčevog sustava. Na desnu ruku utječe Sunce i označava mušku stranu prirode.
Ta je ruka primatelj pozitivnih moći, a lijeva je davatelj tih moći. Lijeva ruka je pod Mjesečevom upravom i predstavlja ženski dio prirode. Ovo se odražava i na položaj ruku u mudrama, jer svaki je prst povezan s posebnom sposobnošću, te načinom na koji utječe na život.
Palac simbolizira Boga. Povezan je sa Marsom i označava snagu volje. logiku, ljubav, ego. Kut pod kojim se nalazi u opuštenom položaju u odnosu na ostali dio ruke pokazuje karakter. Kut od 90 stupnjeva označava velikodušnu osobu, koja ima dobro srce i spremna na davanje. Kut od 60 stupnjeva daje logičan i racionalan karakter, a kut od 30 stupnjeva upućuje na osjetljivu i sumnjičavu osobu. Osoba sa dugim i jakim palcem ima jaku osobnost, snagu volje i mogućnost da mijenja vlastitu sudbinu.
Kažiprstom upravlja Jupiter i predstavlja znanje, mudrost, osjećaj moći i povjerenja u sebe.
Srednji prst je pod utjecajem Saturna i tu je strpljenje i kontrola emocija. Ovaj prst ima uravnotežujući utjecaj u životu.
Prstenjak je upućen na utjecaj Sunca i označava vitalnost, energiju i zdravlje. Odnosi se na osjećaj povezanosti s obitelji i osjećaje vezane za srce.
Mali prst je Merkurov predstavnik koji vlada komunikacijama, kreacijom, vrednovanjem ljepote i postizanjem unutarnjeg mira.
Vrhovi prstiju mogu pokazati različite osobine. Zašiljeni vrhovi su česti kod samostalnih i aktivnih osoba, ovalni vrh prsta naći će se kod impulzivne osobe kojoj treba motivacija, a kvadratični vrhovi prstiju pokazuju praktičnu i logičnu osobu.
Mudre se mogu koristiti svakodnevno ali najviše 45 minuta u toku 24 sata. Mogu se raditi 5, 10 ili 15 minuta više puta dnevno, prema potrebi. Mogu se raditi tijekom dana različit mudre, ali opet treba voditi računa da je ukupan rad sa mudrama 45 minuta dnevno.
Neke mudre možete raditi potpuno neupadljivo prije neke važnije odluke ili ispita, dovoljno je nekoliko mirnih minuta.
Želite li potaknuti iscjeljenje dijela tijela ili neke životne situacije, morate odrediti “kuru” koju ćete prakticirati određeni broj dana.
Najbolji program prakticiranja mudri je tzv. ZLATNE TRI MUDRE, što znači da u “paketu” radimo svakodnevno tri mudre. Najprije odradimo mudru koja će pomoći da se nečega riješimo,zatim radimo mudru koja donosi promjene, iscjeljenje, stavlja nešto u pokret i donosi rješenje. treća mudra pomaže da nađete i postignete novo, nađete rješenje za onakva događanja kakva želite da se dogode u budućnosti ( mudre birate sukladno svojim problemima i željama).
Najbolje je prakticirati MUDRU tako da sjednete u udoban položaj, sa nogama u ravnini sa podom, da lagano i ritmičku duboko udišete i izdišete sa kraćim pauzama između udaha i izdaha.
Ponekad ćete se naći u situaciji da se niste u mogućnosti opustiti, moguće da ćete se naći na nekom skupu, na ulici i sl. Ovisno o prilici, mudre se mogu raditi u šetnji, na sastanku, dok gledate program na televiziji. Vježbe radite mirno, bez napetosti mišića.
Prakticiranje mudri donosi olakšanje već prvi dan, a neke donose olakšanje trenutno. Za iscjeljenje neke bolesti ili težeg problema treba dulje vrijeme prakticirati mudre.
Kada radimo bilo koju mudru, dobro je misli usmjeriti na onaj zdravstveni problem ili situaciju za koju radimo mudru. Ako je u pitanju bolest dobro je zamisliti da ste zdravi. Ako želite ispuniti neku želju ili riješiti kakav problem treba misli uputiti u tom smjeru.
Ako niste u mogućnosti naći mirno mjesto, opustiti se, složite prste u MUDRU, djelovati će.

MUDRA – materijalizira naše želje, novac, posao......
Sastavite jagodice palca, kažiprsta i srednjeg prsta, prstenjak i mali prste svinite prema dlanu. Ruke držite u visini grudi i neka budu udaljene od tijela barem nekoliko centimetara. Ovu mudru prakticirajte 3 puta dnevno po 5 do 15 minuta 7 dana zaredom. Pri tom razmišljajte onu situaciju u kojoj se želite naći.

MUDRA PROTIV STRESA
Prakticirajte je 5 d0 7 minuta dnevno Ruke stavite u položaj kao na slici. Zamislite da imate slobodno vrijeme i kako bi ga najbolje iskoristili. Pustite mašti na volju da kreira sliku mjesta, vremena i osoba sa kojima biste voljeli podijeliti lijepe trenutke.

MUDRA PROTIV UNTARNJE NAPETOSTI
Ruke i prste stavite u položaj kao na slici. Zamislite da sjedite na obali mora i uživate gledajući i slušajući valove kako ritmički dolaze i odlaze, odnose vaš nemir i donose mir i opuštenost.

MUDRA ZA IMUNITET
Ruke i prste položite kao na slici. Opustite se i zamislite da je vaše tijelo obasjano svjetlošću koja šalje iscjeljujuću energiju kroz vas. Prakticiranjem ove mudre u potpunosti ćete obnoviti imunitet.

MUDRA PROTIV BJESA I LJUTNJE
Ruke i prste složite kao na slici. Opustite se onoliko koliko se možete u trenucima ljutnje i zamislite da stojite po ledenim tušem. Za vrlo ratko vrijeme osjetiti ćete kako je sva ljutnja nestala.

MUDRA ZA JAČANJE PAMĆENJA (SJEĆANJA, USPOMENE)
Prsti ruku neka budu kao na slici. Opuste se, dišite ritmički i u sebi ponovite više puta : pamtim ono što je za mene važno. Pomoći će vam da se prisjetite događaja koji su u nekom trenutku bitni. To može biti neko potisnuto sjećanje ili lekcija koju ste davno učili pa zaboravili. Pomoći će vam da nađete zagubljene stvari i sl.

MUDRA ZA UČENJE
Ovu mudru bi trebalo raditi u kombinaciji sa prethodnom, tako da radite nekoliko minuta jednu a onda odmah nastavite raditi drugu. Kombiniranjem ovih dviju mudri lakše ćete se sjećati onoga što ste već naučili i lakše ćete svladati ono što još trebate naučiti i upamtiti.

MUDRA ZA JASNOĆU
Kad god se nađete u dvojbama ili problemima, ova će mudra pomoći da vidite bit problema i da lakše nađete njegovo rješenje.

MUDRA ZA SVE SVRHE
Ova mudra djeluje na sve meridijane koji prolaze kroz tijelo a čiji je početak u pravilu u prstima. Možete je kombinirati sa mudrom za imunitet ili bilo kojom drugom gdje vam se čini da jedna mudra nije dovoljna za vaš problem.

MUDRA “SPAŠAVANJE ŽIVOTA”
Prva je pomoć kod srčanih problema. Vrlo je učinkovita kod: boli u srcu, srčanog napada, lupanja srca, kod infarkta miokarda. Mudru prakticirajte čim osjetite tegobu, radite je sa obje ruke kao na slici: kažiprst savinite tako da dodirne jagodicom podnožje palca. Jagodice srednje prsta i prstenjak spojimo sa jagodicom palca, a mali prst ostavite ravan. Donosi brzo olakšanje i učinkovita je kod srčanih problema kao da ste uzeli nitroglicerin. Ako je odmah upotrijebite može uistinu spasiti život.

MUDRA PROTIV VISOKOG TLAKA
Ova mudra će pomoći i kod nesanice, kod prekomjerne pospanosti. Uklanja emocionalnu napetost, brigu i nemir, žalost, tugu i depresiju. Poboljšava proces razmišljanja, aktivira memoriju. Svatko od nas želi zauvijek želi izgledati mlado i zdravo. Prirod ni proces starenja malo će usporiti zdrav stil života ali pravi recept protiv starenja je zdravo stanje uma. Upravo ova mudra pomaže da očistite sve nečistoće u svom sustavu,obrnete proces starenja i naučite uživati u mudrosti koju stječete s godinama.


Prisilan dječji rad




 









Dječje ropstvo

Ropstvo je zakonom zabranjeno u svim zemljama svijeta, a ipak, prema nekim procjenama, na svijetu postoji između 12 i 27 milijuna robova. 2007. godine prihodi od trgovine robljem ukupno su iznosili 32 milijarde dolara.
Većina današnjih robova, njih 18,1 milijun, nalazi se u dužničkom ropstvu, a 7,6 milijuna nalazi se pod teretom prisilnog rada, kao što je slučaj u Kongu i njihovim rudnicima dijamanata.
Jedan od najčešćih oblika ropstva danas je seksualno ropstvo. Žrtve su najčešće prodane od članova vlastitih obitelji ili u taj 'posao' dospiju na prevaru. Djevojke, ali i mladići, često se javljaju na različite poslove koji su samo paravan za prisilnu prostituciju.
Za razliku od mnogih svjetskih problema, problem ropstva ne veže se samo za siromašne i slabo razvijene zemlje. Svake se godine između 800.000 i 1,8 milijuna robova prokrijumčari u SAD, jednu od najrazvijenijih zemalja svijeta. 80 % robova su žene i djevojčice, a čak 50 % djeca.
Budući da današnji robovi rade uglavnom fizičke poslove, gotovo svaki proizvod proizveden u Americi je prošao kroz ruke makar jednog roba. Ali ne sam o u Americi, kao što smo već naglasili ovaj ili onaj oblik ropstva prisutan je diljem svijeta.
Odjeća, hrana, kozmetika, elektronika, gotovo sve što se nalazi pod vašim krovom sigurno je prošlo kroz ruke robova.

utorak, 11. rujna 2012.

Rumi - Onostrani život







ONOSTRANI ŽIVOT

• Ne plači na mojemu grobu "o jao, tebe nema", jer za mene to je vrijeme radosnoga susreta! Kad me budu spuštali u raku, ne reci mi zbogom, jer ja odoh iza zastora u vječnu milost!
• Svatko se toliko boji smrti, a istinski se Sufi tek smije; ništa ne može nauditi njegovu srcu. Ono što udara po ljušturi školjke, ne dotiče biser.
• Kad bi nam se pokazalo duhovno onostranstvo, i put u njega, niko ni časa više ne bi ostao u ovostranstvu.
• Kad ja umrem i ti mi u posjete dođeš, ne dolazi mi na grob bez bubnja. Jer na Božjoj gozbi narikačama nema mjesta.
• Ovaj je svijet poput sna, ali se tebi, spavaču, čini stvarnim, sve dok iznenada ne osvane smrt, i ne oslobodi te noći razmišljanja i laži. Kad ugledaš svoje stalno boravište, nasmijat ćeš se žalostima koje su opsjedale tvoje zemaljstvo. Kad se probudiš, postat ćeš svjestan svega što si činio u snu, u tomu postojanju svezanom za zemlju. Ne misli da će se tvojim djelima suditi tek kao ružnim postupcima počinjenima u snu, a bez posljedica po tebe. Ali u času buđenja, suze tvoje žalosti, i jauci tvojega bola, okrenut će se u radost!
• Duša je vjerna povjerenu joj dobru: što god u nju posiješ, to ćeš i požnjeti. Ali dok proljeće ne donese znak od Boga, zemlja ne otkriva svojih tajni.
• Tijelo, poput majke, trudno je s djetetom-duhom; smrt su trudovi i grčevi rođenja. Svi duhovi koji odoše u slijedeći život, tjeskobno čekaju porođaj toga ponositoga duha.
• Bog ti je dao život, i obdario te Svojim svojstvima; na kraju ćeš se k Njemu vratiti.
• Smrt je zapravo duhovno rođenje, puštanje duha iz tamnice ćutila u slobodu Božju, baš kao što je tjelesno rođenje oslobođenje čeda iz zatvora maternice u slobodu svijeta. Dok je porođaj bolan za majku, on djetetu donosi odrješenje.
• Oni, kojima se smrt čini slađom od šećera - zar se njihove oči mogu zaslijepiti napastima zemaljskoga predjela? U smrti tijela oni ne vide gorak kraj, već blagoslov izbavljenja iz tamničkih uza u prekrasan vrt. Smrt će ih izbaviti muka ovoga svijeta: nitko ne plače zbog gubitka takve ništoće! Ako udar zemljotresa poruši zidove tamnice, hoće li se zbog toga žalostiti srce sužnjeva? Hoće li oni protužiti: "O jao, ovaj je mramor slomljen, a naš duh i duša umakoše sužanjstvu. Divili smo se kakvoći i ljepoti mramornoga kamena našega zatvora. Zašto ga je razorio potres omogućivši nam bijeg?" Nijedan uznik neće govoriti takve besmislice, sve dok su mu vješala posljednja stanica tamničkoga puta. Smrt ne može biti gorka onomu, komu umjesto zmijskoga otrova dadoše šećer.
• Duša, smrću oslobođena meteža i skučenosti tijela, uzlijeće na krilima duha, poput zatočenika u uzi koji noću sanja o zanosnomu vrtu ruža, i koji kaže Bogu: "O Bože ne daj mi da se vratim u tijelo, već mi dopusti da poput princa lutam ovim vrtom." Bog mu odvraća: "Uslišat ću ti molitvu, možeš ostati." Pomisli kako li uznosit mora biti takav san! Bez umiranja sanjač nalazi sebe u raju. Žali li on imalo za svojim životom jave, ili za tijelom koje je još uvijek okovano u zatvorskoj uzi? Ako si istinski vjernik, onda ustani, uđi u borbene redove, jer za tebe se sprema gozba na nebesima. Zatvori usta i ne daj im hrane i pića, požuri k nebeskomu gozbenom stolu. Neka ti pogled stalno bude uprt u nebo, zadrhtan od tvoje želje da nebo dosegneš.
• Reče jednom neki čovjek: "Ovaj bi svijet bio divan, kad ne bi bilo prijetnje smrti." Prijatelj mu odgovori: "Bez smrti, ovaj zbrkani svijet ne bi valjao ni šupljega boba. Bio bi poput neobrana kukuruzna klipa u polju, jalov i zanemaren, sa zrnima koja neće služiti za hranu. Ono što je zaista smrt, ti si pomiješao sa životom, i svoje si sjeme posijao u neplodnu zemlju."
• O Bože, pokaži nam kako stvari zbilja stoje u ovoj kući opsjene. Nitko od umrlih nije zbog smrti žalostan: već tuguje kad spozna da se nije snabdjeo s dovoljnim zalihama za onostranski život. Inače, bio bi sretan, jer je napustio zatvor i našao se na otvorenu polju, ispunjen radošću. Od ovoga mjesta žaobe i iz ove duplje patnje prenijet je na široke poljane. "Sjedalo istine" umjesto palače laži, poizbor vino umjesto sirutke. I Bog je tamo kraj čovjeka, sad spašena od svijeta tvari i svih njegovih tegoba. Pa ako se još nisi uputio duhovnom stazom, imaš još trenutak ili dva da umreš svojim malim jastvom!
• Umro sam za svijet kamenja, i postao sam biljka, umro sam za biljni svijet, i uzdigao se do životinje, umro sam za životinje, i postao sam čovjek, pa zašto bih se onda plašio smrti? Kada sam umiranjem postao manji? Na slijedećoj razini umrijet ću samo zato da bih se preobrazio, i među anđele visoko uzletio. Ali i od anđeoskoga stanja krenuti dalje, jer: "sve je prolazno osim Boga". Pa ću žrtvovati svoje stanje anđela da bih napokon postao ono što je svačijoj mašti nedohvatno: postat ću nepostojanje! "Zaista vam kažem ,mi ćemo se k Njemu vratiti."
• Kad bi netko kazao čedu u majčinoj utrobi: "Gle, tamo vani uređen je svijet, zemlja je čarobna, širom raskriljena, bogata nebrojenim milinama, i stvarima ukusnim za jelo; po njoj planine, mora, i livade, mirisni voćnjaci, vrtovi, i plodne njive, a nad njom veličajna nebesa, suncem obasjana, zrake mjesečeve, i svjetlo bezbrojnih zvijezda; čuda su njena i divote riječima na nedohvatu, pa zašto onda ti, pijući krv, i dalje ostaješ u ovomu tijesnom zatvoru nečistoće i bola?" A što može čedo nego da ti gluho uho okrene, u posvemašnjemu nevjerju, jer slijepi nemaju mašte. Ono nikada nije iskusilo ništa izvan maternice, i ne može zamisliti takav svijet. Pa stoga, kad sveci u ovomu svijetu kazuju o svijetu onostranu bez mirisa i boje, nitko ih ne sluša; privrženost tjelesnu svijetu golema je zapreka, baš kao i čedu glad za krvlju, koja ga hrani u utrobi majke.
• Od svakojakih vrsta znanja, za dan smrtni najbolja je priprema i putna zaliha znanje o siromaštvu duha.
• Čega si zbilja vlasnik, i što si u životu stekao? Koje si bisere izronio s dna mora? Na smrtnoj će te postelji tvoja tjelesna ćutila napustiti. Ima li u tebi duhovnoga svjetla da ti obasja srce? Kada ti grobni prah ispuni oči, hoće li tvoj grob jasnim sjajem zasjati?
• Neki je čovjek pošao kod zlatara. "Daj mi vagu," reče, "kako bih mogao vagnuti svoje zlato." "Odlazi," reče zlatar. "U mene nema sita na prodaju." "Daj mi vagu," ponovi čovjek, "i prestani se ovako neumjesno šaliti." "U mojemu dućanu nema metle," odgovori zlatar. "Dosta, dosta!" povika čovjek. "Ni riječi više od ovih šala! Daj mi vagu koju sam tražio. Ne pravi se gluhim, i prestani govoriti u zagonetkama." "Čuo sam što si rekao," odvrati mu zlatar, "niti sam gluh, niti djetinjarim. Znam ja što si tražio, ali gle, ti si drhturavi starčić. Ruke ti se tresu, a ono se tvoje zlato sastoji od najsitnijega trunja, pa će ti se rasuti. Onda ćeš ti reći: "Donesite mi metlu, da izmetem svoje zlato iz prašine." Pa kad pometeš zlato na hrpicu, vidjet ćeš da se ono pomiješalo sa prašinom; pa ćeš zaiskati sito. Ja sam tvoj kraj posve sagledao već na početku. Idi sada, i neka ti je dobar dan!" Na početku pothvata razaberi mu kraj, da se ne bi kajao u Sudnji dan!

Izreke o prirodi







O prirodi



Priroda nam se pokazuje poput lavljeg repa,
no ja ne sumnjam da je tu i lav premda nam se on,
zbog svoje veličine, ne može cijeli odjednom pokazati.
Mi ga možemo vidjeti samo iz perspektive buhe koja sjedi na njemu.
Albert Einstein


Priroda nam skriva svoje tajne jer je veličanstvena,
a ne jer je varalica.
Albert Einstein


Čuda se ne događaju u suprotnosti sa prirodom,
već u suprotnosti s onim
što smo navikli smatrati prirodom.
Sv. Augustin


Više je savršenstva u kaplji vode,
nego u bilo kojem stroju
kojeg je čovjek napravio.
Albert Einstein


Priroda je jedina knjiga
koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja.
Goethe


Nema stvari koja bi bila tako vrijedna poučavanja
kao priroda.
Nikola Tesla


Postoji izvrstan učitelj, ako ga razumijemo:
to je priroda.
Kleist


Liječnik liječi,
priroda ozdravljuje.
latinska


Priroda je u najmanjim stvarima najveličanstvenija.
latinska


Zagledaj se duboko, duboko u prirodu,
i tada ćeš sve bolje razumjeti.
Albert Einstein


S vremena na vrijeme dobro promotri
nešto što nije načinila ljudska ruka:
planinu, zvijezdu, vijuganje potoka.
Tako ćeš pronaći mudrost i strpljenje te,
iznad svega,
jamstvo da na ovom svijetu nisi sâm.
Sydney Lorett

Samsara


Samsara. Novi trailer.

ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Deepak Chopra - Deset ključeva života








Deset ključeva za aktivno vladanje sobom



1. Slušajte mudrost svog srca, koje se manifestira putem signala ugodnosti i neugodnosti. Kad birate određeno ponašanje, pitajte svoje tijelo "kako se osjećaš povodom ovoga?", ako vaše tijelo pošalje znak fizičkog ili emotivnog stresa, budite pažljivi. Ako vaše tijelo šalje znak odobravanja i udobnosti, onda nastavite.
2. Živite u sadašnjosti, jer je to jedini trenutak koji imate. Obratite pažnju na ono što je ovdje i sada. Prihvatite u potpunosti ono što dolazi, kako biste mogli da ga procijenite, nešto naučite, a zatim nastavite dalje. Sadašnjost je takva kakva treba da bude. Ona odražava vječite zakone prirode koji su vam nametnuli upravo ovu misao, upravo ovu fizičku reakciju. Taj moment je ovakav kakav jeste zato stoji univerzum takav kakav jeste. Nemojte da se borite protiv vječitog tijeka stvari; umjesto toga, budite jedno sa njim.
3. Nađite vremena da budete tihi, meditirajte, smirite unutrašnji dijalog. U trenucima tišine, shvatite da prepoznajete svoj izvor čiste svjesnosti. Obratite pažnju na unutrašnji život tako da vas vodi intuicija, a ne vanjske interpretacije o onom što je dobro i što nije dobro za vas.
4. Napustite svoju potrebu za izvanjskim dokazima. Vi sami ste sudac za ono što je dobro za vas, i vaš cilj je da otkrijete beskonačnu korist u sebi, bez obzira što drugi misle. Velika sloboda leži u ostvarenju ovoga.
5. Ne budite bijesni. Kad primijetite da reagirate bijesno ili se suprotstavljate bilo kojoj osobi ili prilici, shvatite da se borite sami sa sobom. Izražavanje otpora je obrambeni mehanizam nastao uslijed starih rana. Kada se oslobodite tog bijesa, izliječiti ćete sebe i uključiti ćete se u tok univerzuma.
6. Znajte da svet "tamo negdje" reflektira stvarnost "ovdje". Ljudi na koje suviše burno reagirate, bez obzira da li s ljubavlju ili mržnjom, su projekcije vašeg unutrašnjeg sveta. Ono što najviše mrzite je ono što najviše poričete u sebi. Ono što najviše volite je ono za čime najviše čeznete. Upotrijebite ogledalo odnosa da biste upravljali svojim razvitkom. Cilj je potpuna samospoznaja. Kad to dostignete, ono što najviše volite automatski će biti tu, ono što vam je najmrskije će nestati.
7. Otklonite breme presuđivanja – osjećati ćete se mnogo lakše. Presuda određuje kao dobre ili loše situacije koje jednostavno jesu. Sve se može razumjeti i oprostiti ali kad presudite, vi odbacujete razumijevanje i prekidate proces učenja da volite. Osuđujući druge, vi reflektirate nedostatak sposobnosti da sami sebe prihvatite. Zapamtite da svaka osoba kojoj oprostite doprinosi ljubavi koju gajite prema sebi.
8. Ne zagađujte svoje tijelo otrovima bilo putem hrane, pića ili negativnih emocija. Vaše tijelo je više nego sredstvo za održavanje života. Ono je vozilo koje će vas nositi na putu vašega života. Zdravlje svake ćelije direktno doprinosi da se dobro osjećate, zato što je svaka ćelija točka svjesnosti koja sadrži polje svjesnosti da ste to vi.
9. Zamijenite strah. Umjesto strahom motivirano ponašanje sa ljubavlju motiviranim ponašanjem. Strah je proizvod memorije koja boravi u prošlosti. Sjećajući se onoga što nas je pogodilo prije, mi usmjeravamo našu energiju da bismo bili sigurni da se stara patnja neće ponoviti. Ali pokušavajući da prošlost nametnemo sadašnjosti nikad nećemo odagnati strah od toga da budemo povrijeđeni. To se dešava samo kada nađete sigurnost vlastitog bića, a to je ljubav. Motivirani istinom, koja je u vama, možete se suočiti sa bilo kojim strahom, zato što vaša unutrašnja snaga ne preza od straha. Razumite da je fizički svet samo ogledalo dublje inteligencije. Inteligencija je nevidljivi organizator materije i energije, i kako dio te inteligencije obitava u vama, vi sudjelujete u organizirajućoj snazi kosmosa. Zato što ste neodvojivo povezani sa svim, ne možete sebi da dopustite da zagadite zraak i vodu na planeti. Ali na dubljem nivou, ne možete sebi dopustiti da živite sa zagađenim umom, jer svaka misao ostavlja utisak na cjelokupno polje inteligencije. Živjeti u balansu i čistoći je najviše dobro za vas i za zemlju.
10. Život je kreativan poduhvat. Postoji mnogo nivoa kreacije i samim tim mnogo nivoa za moguće vladanje. Biti apsolutno živ, ne suditi i prihvaćati sebe je vrhovni cilj, ali veoma je bitno djelovati iz koncepta cjeline. Pošto društvu nedostaje vizija kraja puta, eminentni psihijatar Eric Erickson se jada: "naša civilizacija u suštini ne podržava koncept cjelokupnog života." nova paradigma daruje nam takve koncepte, ujedinjavajući tijelo, um i duh. Godine koje slede trebalo bi da budu vrijeme u kom će život postati cjelina. Krug se zatvara i svrha života se ispunjava. U ovom cilju, aktivno vladanje nije samo način da se doživi ekstremna starost - to je put do slobode.