petak, 15. veljače 2013.

Četiri žene





Bio jednom jedan bogati trgovac koji je imao četiri žene. Najviše je volio svoju četvrtu ženu. Poklanjao joj je bogate poklone, brinuo se o njoj dajući joj svo materijalno bogatstvo. 


Također je volio i svoju treću ženu. Bio je ponosan na nju i uvijek je pokazivao svojim prijateljima. Ali uvijek je postojao strah kod njega da će ga ona napustiti i otići sa nekim drugim daleko od njega.


Volio je i svoju drugu ženu. Ona je pažljiva i brižna prema njemu. U stvarnosti, njoj se najviše ispovijedao. Kad kod bi trgovac imao problem prilazio bih svojoj drugoj ženi koja bi mu uvijek pomogla i vodila bi ga kroz teška vremena.



Ali trgovac je imao i svoju prvu ženu, koja mu je bila vjerna i pomagala mu godinama da stekne svo to bogatstvo. Brinula se o domaćinstvu i obitelji. Međutim, trgovac je nije volio i jedva da je primjećivao. 


Jednoga dana trgovac se razboli. Znao je da će umrijeti uskoro. Razmišljao je o svom bogatstvu i životu punom blaga, pa reče sebi: „Imam četiri žene. Ali kada umrem, ostati ću sam.“
Odluči on razgovarati sa njima, pa upit prvo svoju četvrtu ženu: „Volim te najviše od svih. Davao sam ti sve najbolje stvari i brinuo se o tebi. Sada umirem i htio bih da me slijediš kroz moju smrt.“ Ona se iznenadi: „Ne dolazi u obzir“ odgovori mu ona i napusti ga ne rekavši ni riječi više.
Njen odgovor mu probi grudi poput oštra noža. Tada trgovac, sav utuče, upita svoju treću ženu: „Volio sam te i uvijek bio u tvom društvu. Sada kada umirem, da li me želiš pratiti do smrti?“ „Ne,“ odgovori ona, „život je tako dobar ovdje i čim ti umreš ponovno ću se udati za drugoga.“ Te riječi slomiše trgovčevo srce.
Upita potom svoju drugu ženu: „Uvijek sam te pitao za savjet i ti si mi pomagala. Sada ponovo trebam tvoju pomoć. Kada umrem da li ćeš biti uz mene?“ „Na žalost, ne mogu ti više pomoći,“ odgovori mu druga žena. „U najbolje slučaju otpratiti ću te do groba.“ Njen odgovor ga pogodi poput munje i on se sruši bez riječi duboko razočaran.
Tada začuje glas: „Ja ću ići sa tobom. Slijediti ću te bez obzira gdje ćeš ići.“ Trgovac podigne pogled prema svojoj prvoj ženi. Bila je tako jadna, neuhranjena. Sa tugom u grlu trgovac reče: „Trebao sam se bolje brinuti o tebi. Ti me jedina nisi napustila.“
U stvarnosti, svi mi imamo četiri žene:
  1. Četvrta žena je naše tijelo. Bez obzira koliko se brinuli o njemu, napusti će nas kada umremo.
  2. Naša treća žena je naše bogatstvo i ono što imamo u materijalnom svijetu. Kada umremo sve odlazi drugima.
  3. Druga žena je naša obitelj i prijatelji. Bez obzira koliko bili bliski sa njima, u najboljem slučaju će nas ispratiti do samoga groba.
  4. Prva žena je naša duša. Često zanemarena u traganju za materijalnim bogatstvom i privremenim užicima.

Ona nas jedina prati iz života u život. Možda bi bilo dobro da razmislimo tko nam je najbliži a ne da u trenutku smrti jadikujemo što nas svi napuštaju. Svi osim duše.


Kako iscijeliti srce




Kada dotakneš svoje srce ili dopustiš drugima da ga dotaknu, počinješ otkrivati neograničenu dubina vlastitog srca.  ~Pema Chödrön



Srčana, ili četvrta čakra, Anahata, na sanskritu znači neporaženo, nepobjedivo.
Lokacija: u visini srca, u sredini grudnog koša.
Boja: zelena
Dijelovi tijela: srce i sistem cirkulacije, srčani pleksus, koji pokriva pluća i čitavu zonu grudi.
Organ: Srce, pluća i koža
Čulo: Čulo dodira. 
Element: Zrak
Endokrina žlijezda: Timus koji kontrolira imuni sistem.
Svijest: Ljubav, humanost, ekstremne emocije, nade i želje. Percepcija ljubavi, veze sa osobama bliske našem srcu, kao što su ljubavni partner, brat, sestra, roditelji, djeca. Toplina osjećaja, osjećaj za pripadnost grupi, osjećaj vlastite vrijednosti, umjetničko izražavanje, tolerancija, otvorenost, zdravo rasuđivanje.
Osobina: Životni centar ljubavi. Balansira gornje tri i donje tri čakre. Osjećanja.
Srčana čakra se odnosi na: ljubav, brigu, samilost, suosjećanje, zahvalnost, dobročinstvo, nježnost.

Četvrta, tj. srčana čakra se nalazi je u samom središte ljudskog bića. Stabilna srčana čakra se ogleda u smirenju i dobrom postupanju sa drugima, ustrajnosti i svjesnosti.
Osjetljivost na dodir je pokazatelj osjetljivosti srčane čakre. Kada neko grli, svjestan je što druga osoba osjeća u sebi.

Fizički simptomi lošeg protoka ili blokirane energije u srčanoj čakri su: srčane tegobe, bolovi u grudima, problemi sa tlakom, tegobe s disanjem, prehlade, bolovi u leđima u području torakalnog dijela križa, bolovi u ramenima.

Duhovni i emotivni simptomi lošeg protoka energije u srčanoj čakri su: samoljublje, umišljenost, hladnoća, bezosjećajnost, ogorčenost, samoća, izdvajanje, problem u kontaktiranju s ljudima, neprijateljsko ponašanje.
Neusklađena srčana čakra nas odvaja od svijeta i bivamo posesivni, opsjednuti, nesigurni i osjećamo se bezvrijedno, što dovodi do netolerantnosti i predrasuda.


Kad vam je srčana čakra jaka, uživati će te u jakim i suosjećajnim vezama sa svojim voljenima i sa kolegama i ljudima u svojoj zajednici. Imati će te stalno osjećaj kako vam je život ispunjen i biti ćete suosjećajni u odnosu na sve oko sebe.
Zelena boja pomaže u iscjeljivanju te čakre i pojačava njenu vibraciju.

 
Bitna pitanja srčane čakre:
Kako prema sebi iskazati ljubav i samilost?
Kako dati drugima ljubav i samilost?
Kako iskazati zahvalnost u svakom trenutku?
Kako razviti suosjećanje prema ljudima i svim drugim živim bićima? 



Misli o čakri: Metta meditacija o ljubavi blagosti je jedna od najstarijih meditativnih tehnika koju je preporučio sam Buda. Ona predstavlja prijateljstvo i nenasilje, “želju za srećom drugih” te kvalitete kao što su strpljenje, prihvaćanje, zahvalnost. Osjećaj ljubavi i blagosti u nama budi toplinu i pristupačnost te srce ispunjava srećom zbog sreće drugih, neovisno o njihovu prihvaćanju, osuđivanju ili očekivanju nečega zauzvrat.
Prema filozofiji budizma, meditacija o ljubavi i blagosti prva je u nizu meditacija koje bude četiri kvalitete ljubavi: prijateljstvo (metta), suosjećanje (karuna), sreću (mudita) i mirnoću uma. U tradiciji theravadin budizma ova praksa započinje kultiviranjem osjećaja ljubavi i blagosti prema sebi. Ako sami sa sobom ne živimo u ljubavi i prihvaćanju, teško ćemo svijet oko sebe gledati s razumijevanjem, suosjećanjem i ljubavlju.
Meditiranjem o ljubavi i blagosti pomažemo umu da ostane otvoren i pozitivan, da prihvaća promjene i poteškoće koje nam se katkad čine nepremostive. Kada  svakodnevne probleme počnemo gledati s ljubavlju i prihvaćanjem, umirujemo  uzburkali um te u život unosimo ravnotežu i blagostanje. Ova meditacija može nam pomoći da ostvarimo harmoniju, izbjegnemo konflikte i premostimo poteškoće u  odnosima. Također, pomoći će nam da se oslobodimo ljutnje i povrijeđenosti te da postanemo osjećajniji, strpljiviji i počnemo u drugima uočavati više kvaliteta nego mana. Istodobno razvijamo ljubav prema sebi, što nam pomaže da imamo manje konflikta sa samim sobom te da se više cijenimo, poštujemo i prihvaćamo.
Meditacija se sastoji od ponavljanja specifičnih izjava u svrhu stvaranja osjećaja ljubavi i blagosti u pet faza prema:
* sebi
* bliskoj osobi
* neutralnoj osobi – nekome prema kome nemamo nikakav snažan osjećaj (susjed, blagajnica, vozač tramvaja...)
* “teškoj” osobi – nekome s kime smo u konfliktu ili ga baš ne simpatiziramo
* svim živim bićima
Polako prolazimo kroz sve faze, jednu po jednu, a preporučuje se u svakoj zadržati neko vrijeme prije prelaska u sljedeću. Budite iskreni prema sebi i pratite napredak, za neke faze treba više, za neke manje vremena.

Kako meditirati na srčanu čakru:


  1. Element čakre je ZRAK. Pranayama, ili joga disanja dovodi do balansa i iscjeljuje srce.
  2. Nježno se privijte na leđa i raširite noge u koljenima.
  3. Duboko se izvijte prema natrag i dotaknite rukama stopala.
  4.  
  5. U tišini prakticirajte metta meditaciju (meditacija ljubavi i blagosti).

AFIRMACIJE:
Slobodno i s lakoćom pružam i primam ljubav.
Potpuno opraštam drugima i sebi za sve prošle greške i osude.
Vrijedan sam ljubavi.
Volim samog sebe i volim druge.
Postoji beskrajna zaliha ljubavi.
Živim u skladu sa drugima.

OTVARANJE SRČANE ČAKRE:
Sjednite prekriženih nogu. Neka se vrhovi palca i kažiprsta dodiruju. Stavite lijevu ruku na svoje lijevo koljeno a desnu ruku ispred donjeg dijela grudne kosti (malo iznad solarnog pleksusa).
Koncentrirajte se na srčanu čakru u visini srca. Vibrirajte zvuk YAM.



MUDRE ZA SRČANU ČAKRU:

Gyan mudra:











Srčana mudra:













Glazba za srčanu čakru:
Love -  John Lennon
Just above love -  The Flaming Lips
Gracias a la vida  - Mercedes Sosa
Ong namo - Snatam Kaur
All you need is love - The Beatles

MOŽDA JE DOBRO, MOŽDA LOŠE





Siromašna kineska obitelj je teško radila na svom komadiću neplodne zemlje da bi se prehranili. Imali su sina koji im je pomagao. Svi su ih u selu žalili kako su jadno živjeli, ali otac obitelji je sve nevolje stoički podnosio. “Možda je dobro, možda loše, nikada ne znaš što život donosi.”


Jednoga dana 30 konja priđe njihovom polju i oni ih uhvate i stave u obor. Slijedeći dan cijelo je selo  došlo kako bi reklo seljaku kako su sretni što su uhvatili toliko konja potpuno neočekivano. Starac im odgovori: “Možda je dobro, možda loše, nikada ne znaš što život donosi.”


Seljakov sin je pokušao pripitomiti divlje konje, ali je u toj borbi sa konjima gadno pao i slomio nogu. Prijelom je bio težak i on osta bogalj. Slijedeći dan navrati cijela obitelj kako bi žalila na lošom srećom koja je zadesila mladog sina nesretnog seljaka. On im odgovori: “Možda je dobro, možda loše, nikada ne znaš što život donosi.”


Prošlo je nekoliko godina i izbije rat između dvije susjedne zemlje. Svi zdravi mladi muškarci su postrojeni i odvedeni da služe domovini na bojnom polju. Preostali seljani su tapšali starog seljaka kako je sretan što mu sin hrama i ne može služiti vojsku. Seljak im odgovori: “Možda je dobro, možda loše, nikada ne znaš što život donosi.”


Zahvaljujem Bogu što ne mogu predvidjeti budućnost, jer bih izgubio volju za životom. Ne bi nikada vidio one divne trenutke kao što bi se bojao strašnih posljedica.

Osobnost ne možemo izgraditi kada nam je samo dobro u životu. Samo kroz vlastito iskustvo, duša raste, cilj se ostvaruje i uspjeh je dostižan.
--Helen Keller