ponedjeljak, 21. travnja 2014.

Watkinsova lista najutjecajnijih duhovnih osoba 2014 godine!


Jedna od najstarijih knjižara koja se bavi ezoterijom Watkins, već godinama objavljuje listu najutjecajniji duhovnih lidera. Predstavljamo vam najnoviju listu iz veljače ove godine. Kao i svaki spisak, i ovaj je podložan osobnoj kritici. Možda se slažete sa njom ili ne, možda nedostaje neka vama draga osoba, a možda bi vi sami sastavili nešto puno bolje.
Da bi netko mogao biti na ovom spisku potrebno je bilo zadovoljiti tri kriterija:
1.             Osoba mora biti živa.
2.            Osoba je morala napraviti znatan, jedinstven, duhovan utjecaj na svjetskom nivou.
3.            Osoba je često pretraživana putem Googlea, pojavila se u Nielsenovoj kategorizaciji i aktivno se govori o toj osobi putem interneta.

Pošaljite svoje prijedloge!
Koji su duhovni lideri utjecali na vas? Tko vas je svojim učenjem, pisanjem ili govorom najdublje dotakao u srce?
U međuvremenu pročitajte ovaj spisak kojeg možete pronaći na ovoj web stranici: http://www.watkinsbooks.com/review/watkins-spiritual-100-list-for-2014
.
1.            
Dalai Lama – Rođen kao Tenzin Gyatso, Dalai Lama je duhovni vođa Tibetanskog Budizma. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine. Jedan od općeprihvaćenih duhovnih vođa u svijetu (osim kod kineskih komunista).
2.             
Eckhart Tolle – Na jednostavan način prezentira novu duhovnost i sa svojim knjigama Moć sadašnjeg trenutka i Nova zemlja je jedan od najprodavanijih autora.
3.            
Papa Frane – Rođen kao Jorge Mario Bergoglio, je 266. Papa. U protekloj godini je uzburkao duhove stare Katoličke crkve i pobrao simpatije milijuna ljudi svojim jednostavnim i skromnim ponašanjem.
4.            
Thich Nhat Hanh – Vijetnamski Zen svećenik i borac za mir, i u poznim godinama propovijeda kroz tradicionalne priče stvarne duhovne vrijednosti.
5.            
Rhonda Byrne Autorica priručnika Tajna koji je postao i kao film i kao knjiga jedan od ključnih knjiga za sve koje privlači Zakon privlačenja.
6.            
Deepak Chopra – Plodan pisac mind-body literature koji vlastito profesionalno iskustvo liječnika komplementira s tradicijom ayurvede.
7.            
Oprah Winfrey – Možda i najpoznatija TV voditeljica koja je u svojim emisijama ugostila mnogobrojne autore i duhovne vođe. Inspiracija mnogim ljudima (ne samo ženama).
8.            
Dr Wayne W Dyer – Usprkos teškom djetinjstvu koje je uglavnom proveo po domovima, uspio se nadići iznad lošeg životnog iskustva i kroz vlastiti primjer danas motivira mnoge ljude širom svijeta.
9.            
Desmond Tutu – Još jedna dobitnik Nobelove nagrade za mir iz Južne Afrike. Anglikanski nadbiskup snažno promovira nenasilje.
10.          
Paulo Coelho – Alkemičar je prodao u više od 65 milijuna primjeraka u 150 zemalja svijeta. Kombinirajući kršćanstvo s novim idejama mnogi su prihvatili njegove poruke kao autentične i duhovno snažne.
11.          
Byron Katie – Autorica jedinstvenog pristupa samoispiitivanja poznatijeg kao The Work (Rad).
12.          
Sri Sri Ravi Shankar – Duhovni učitelj iz Indije koji je pokrenuo The Art of Living još početkom osamdesetih.
13.          
Richard Bach – Pisac i pilot koji je prije 40 godina objavio Galeba Jonathana Livingstona.
14.          
Alejandro Jodorowsky – Strip autor, filmski režiser i duhovni vođa. Sa svojim nadrealnim pričama stekao je brojne sljedbenike.
15.          
Alex Grey – Umjetnik koji spaja duhovnost i psihodelično slikarstvo.
16.          
Doreen Virtue – Spisateljica čije su teme duhovna putovanja i anđeli.
17.          
Gregg Braden – Popularizirao je znanost i duhovnost. Aktivno povezuje naizgled dva oprečna stanovišta o životu.
18.          
Neale Donald Walsch – Razgovor s Bogom je njegovo djelo. U brojnim nastavcima je predstavio izuzetno znanje kroz duhovit razgovor s tvorcem svega postojećeg.
19.          
Ram Dass – Sa svojom knjigom Be here now, utro je put mnogima od kraja šesdesetih koji su tragali za duhovnim iskustvom.
20.          
Louise Hay – Promotor duhovnog i tjelesnog zdravlja. Osnivačica Hay House, utjecajne izdavačke kuće u kojoj objavljuju mnogi s ove liste.
21.           Amma – Sri Mata Amritanandamayi Devi, ili poznatija kao Amma, duhovni vođa koja je poznata i po svom humanitarnom radu.
22.           Alice Walker – Američka spisateljica i aktivistica, najpoznatija je po svojoj knjizi Boja purpura, koju je ekranizirao Steven Spielberg.
23.           Esther Hicks – Sa pokojnim suprugom Jerryjem i naravno s Abrahamom, upoznala nas je sa Zakonom privlačenja.
24.           Francis Chan – Pastor protestantske crkve u Kaliforniji koji je postao poznat sa svojom knjigom Crazy Love and Forgotten God.
25.           Brian Weiss – Psihijatar i hipnoterapeut pomaže svojim pacijentima da kroz regresiju u prošle živote zacijele svoje rane.
26.           Matthew Fox – Svećenik Eposkopalne crkve. Bivši Dominikanac koji na osebujan način reinterpretira izvorni grijeh.
27.           Elizabeth Gilbert – Američka spisateljica je najpoznatija po svojoj knjizi Jedi, moli, voli.
28.           Vadim Zeland – Ruski mistik. Njegove knjige govore o pozitivnom razmišljanju i intuiciji kao našem vodiču kroz život.
29.           Marianne Williamson – Spisateljica i aktivistica koja kroz brojne knjige kaže svojim čitateljima da poboljšaju kvalitetu svog života.
30.           Graham Hancock – Autor brojnih knjiga i istražitelj ljudske povijesti. Nekonvencionalan mislilac koji je uzburkao javnost mnogim kontroverznim idejama.
31.           Steve Taylor – Autor koji kombinira psihologiju s duhovnošću.
32.           Mantak Chia – Autor, učitelj i iscjeljitelj. Prezentira Tao i Qigong.
33.           Karen Armstrong – Bivša katolička časna sestra danas je jedna od najcjenjenijih poznavateljica svjetskih religija.
34.           Ken Wilber – Postao je poznat kao autor Integralne teorije. U jednom je obuhvatio psihologiju, filozofiju, ekologiju, I Ching i budizam.
35.           Peter Russell – Futurist koji objašnjava moderan svijet kroz duhovno iskustvo.
36.           Z’ev ben Shimon Halevi – Učitelj Kabbale koji je utjecao na neke od poznatijih osoba s estrade, poput Sinead O’Connor.
37.           Starhawk – Rođena kao Miriam SImos, propagira duhovnost baziranu na Majci Zemlji i prihvaćanju Boginje.
38.           Andrew Weil – Liječnik koji je stvorio Integralno liječenje. Kao autor brojnih knjiga dugi niz godina širi znanje o duhovnom zdravlju.
39.           James Redfield – Najpoznatiji kao autor Celestinskog proročanstva.
40.           Iyanla Vanzant – Poznata govornica i TV osoba. Prihvaćena je kao jedna od najutjecajnijih crnkinja u SAD-u.
41.           Robin Sharma – Poznati govornik koji je napisao knjigu Svećenik koji je prodao svoj Ferrari.
42.           Jack Canfield – Najpoznatiji po svojoj seriji knjiga o Pilećoj juhici. Nije kulinarski, već motivacijski bestseler.
43.           Lisa Williams – Medij i vidovnjakinja koja svoje znanje predstavlja putem TV-a i preko knjiga.
44.           Mooji – Direktni učenik Papajia. Na sebi svojstven način kroz duhovna povlačenja podučava svoje učenike duhovnom praksom.
45.           Diana Cooper – Kroz svoje knjige govori o anđelima, jednorozima i raznim vilama i vilenjacima.
46.           Lynne McTaggart – Novinarka i autorica svjetskog bestselera Polje. Povezuje znanost i duhovnost; kvantnu mehaniku i medicinu.
47.           Drunvalo Melchizedek – Duhovni autor koji istražuje svjesnost. Govori o svetoj geometriji, energijama i meditaciji.
48.           Seyyed Hossein Nasr – Profesor Islamskih studija u SAD. Pisac brojnih knjiga o Islamu i komparativnim religijama.
49.           Dan Millman – Bivši svjetski prvak u trampolinu, autor je knjige Mirni ratnik koja je ekranizirana.
50.           Adyashanti – Kao duhovni učitelj propagira direktno duhovno iskustvo na osnovi Zena i Advaita filozofije.
51.           Richard Rohr – Franjevac koji je osnovao New Jerusalem Community i koji, iako još član Katoličke crkve, po vlastitim riječima hoda po rubu unutar nje.
52.           Erich von Däniken – Možda najutjecajniji propagator ljudskog podrijetla kao vanzemaljaca. Brojni dokazi u arheologiji i povijesti mu daju za pravo da ima istine u tome.
53.           Caroline Miss – Ona je intuitivna osoba i mistik. Kroz knjige podučava o ljudskoj svijesti i duhovnosti.
54.            John Gray – Pisac knjige Muškarci su sa Marsa a žene sa Venere.
55.           Jack Kornfield – Bivši budistički svećenik i osnivač Spirit Rock centra. Pisac brojnih knjiga i voditelj vipassana meditacije.
56.           Masaru Emoto – Svojim radom s vodom dokazao je da je voda medij koja prenosi i najsuptilnije poruke, a kako se čovjek sastoji od 2/3 vode, bilo bi dobro da pazimo što govorimo i mislimo.
57.           Dolores Cannon – Hipnoterapist. Prevela i pojasnila Nostradamusova proročanstva.
58.           Daniel Gilbert – Profesor psihologije na Harvardu.
59.            Jeff Foster – Najmlađi na ovoj listi. Na jednostavan način predstavlja duhovno znanje kroz svoje knjige.
60.           Bob Proctor – Motivacijski govornik. Jedan od sudionika filma Tajna.
61.           Pema Chödrön – Budistička redovnica, učenica  Chogyam Trungpe. Napisala je knjige o praktičnoj primjeni Budističkog znanja.
62.           Bruce Lipton – Biolog koji u svojim knjigama promovira ideju da se geni i DNK mogu mijenjati pod utjecajem ljudskog uma.
63.           Julia Cameron – Spisateljica i umjetnica. Najpoznatija po svojoj knjizi The Artist's Way.
64.           Judy Hall – Astrolog i iscjeljiteljica. Poznata po svojim čitanjima prošlih života.
65.           Rupert Sheldrake – Britanski biolog. Pobornik teorije o morfogenetskom polju.
66.           Vladimir Megre – Sibirski poduzetnik koji je svijetu predstavio Anastaziju kroz Zvonke sibirske cedrove.
67.           Krishna Das – Yoga rock star, sa svojim kirtanima je razgalio srca brojnih slušatelja duhovne glazbe. Upravo objavio novi CD Kirtan Wallah.
68.           John Bradshaw – Autor, savjetnik i učitelj. Govori o povrijeđenom unutarnjem djetetu i nefunkcionalnoj obitelji.
69.           Liz Greene – Spisateljica koja govori o astrologiji i psihologiji.
70.           Michael Newton – Najpoznatiji je po svojim knjigama o hipnotičkoj regresiji u prošle živote.
71.           Don Miguel Ruiz – Meksički šaman je svojim knjigama o Četiri sporazuma sa samim sobom i Petim sporazumom, predstavio drevno učenje širom svijeta.
72.           Daisaku Ikeda – Budistički filozof i promotor svjetskog mira. Propagira društvenu odgovornost za stvaranje mira.
73.           Rupert Spira – Umjetnik koji se bavi lončarijom i podučava advaita filozofiju.
74.           Richard Bandler – Koautor NLP (neurolingvističkog programiranja). Razvio je i druge metode koje bi spadale u self-help literaturu.
75.           Gary Snyder – Pjesnik, ekolog i pobornik Deep Ecology filozofije. Prijateljevao s brojnim članovima Beat generacije (Ginsberg, Kerouac).
76.           Lars Muhl –  Danski glazbenik (drugo mjesto na Euroviziji) i posac duhovnih knjiga.
77.           David Deida – Pisac koji piše o seksualnim i duhovnim odnosima između muškaraca i žena.
78.           Satish Kumar – Bivši Jainski svećenik koji govori o ekologiji i svjetskom miru. Predavač na Schumacher College.
79.           Larry Harvey – Osnivač Burning Man festivala.
80.           Russell Brand – Komičar koji javno govori o duhovnosti na zanimljiv način.
81.           Bernie S. Siegel – Liječnik koji je svoja iskustva s pacijentima objavio u knjizi koja se jednostavno zove: Knjiga čuda.
82.           Michael Beckwith – Osnivač i duhovni direktor Agape Međunarodnog Duhovnog centra u Los Angelesu. Više puta gostvao na Oprah Show i Larry King Live.
83.           Prem Rawat – Poznat i kao Maharaji. U dobi od osam godina naslijedio oca kao vođa Divine Light Mission koji danas broji milijune sljedbenika.
84.           Colette Baron Reid – Duhovni vodič i medij.
85.           Thomas Moore – Psihoterapeut i pisac popularnih duhovnih knjiga, poput care of the Soul.
86.           Lorna Byrne – Spisateljica koja govori o/sa anđelima. Kao što je opisala u svojoj autobiografskoj knjizi: Anđeli u mojoj kosi.
87.           Clarissa Pinkola Estés – Žena koja trči s vukovima je njena knjiga. Slijedi Jungov pristup u psihoanalizi, naročito arhetipove divljih žena.
88.           David J. Wolpe – Židovski rabin u Los Angelesu. Jedan od najutjecajnijih židova na svijetu (po Jerusalem Postu).
89.           Anita Moorjani – Žena koja je iskusila napuštanje tijela, i to je opisala u knjizi: Dying To Be Me.
90.           Larry Dossey – Liječnik koji govori o povezanosti tijela i uma.
91.           David Steindl Rast – Benediktinac koji je poznat po međureligijskom dijalogu i povezivanju duhovnosti i znanosti.
92.           John C. Parkin – Autor knjige J*** mi se.
93.           Jon Kabat-Zinn – Profesor na medicinskom fakultetu. Koristeći praktično znanje Budističke meditacije pomaže ljudima da smanje utjecaj stresa na svakodnevni život.
94.           Sharon Kleinbaum – Duhovni vođa koja služi kao rabin u New Yorku. Poznata po propagiranju ideja  LGBT zajednice.
95.           Marshall Rosenberg – Psiholog koji je pokrenuo Nonviolent Communication, proces koji pomaže ljudima da prevladaju konflikte među njima.
96.           Huston Smith – Profesor na MIT-u i autor knjige The World's Religions.
97.           Stanislav Grof – Jedan od osnivača transpersonalne psihologije. Njegovo istraživanje ljudske svijesti dovelo je mnogih zanimljivih zaključaka.
98.           Kathy Jones – Svećenica i suosnivačica Glastonbury Goddess Temple
99.           B. K. S. Iyengar – Osnivač Iyengar Joge i jedan od najutjecajnijih Joga učitelja na svijetu.

100.          Sonia Choquette – Vidovnjakinja koja pomaže koristeći šesto čulo brojnim klijentima i čitateljima njenih knjiga.

Nema komentara:

Objavi komentar