četvrtak, 27. ožujka 2014.

SAMURAJ (I MUŠICA)


Sve što jesmo, posljedica je naših misli.
Buddha (Dhamapada 1. stih)

Ako nismo zadovoljni sa onim što jesmo, promijenimo misli. I ne samo da ćemo se mi promijeniti, već se i okolnosti oko nas mijenjaju. Sav svijet.
Mijenjanjem navika polako se odmičemo od stanja nezadovoljstva. Da bi krenuli od mjesta koje nije dobro za nas prema  mjestu gdje se osjećamo sigurno, potrebno je prihvatiti trenutno stanje. Poput alkoholičara ili narkomana koji mora reći glasno da je ovisnik i da želi promijeniti to stanje.
Naš izlazak iz bolesnog stanja nije borba, koja samo pojačava postojeće djelovanje, već otvaranje srca prema novim mogućnostima. Kao što je iskusio profesor u slijedećoj priči:

Ugledni engleski profesor uputio se na Tibet kako bi od poznatog majstora zena učio o svijetu i životu. Dok mu je majstor kuhao čaj, profesor ga je pokušao očarati svojim poznavanjem zena. Citirao mu je velike mislioce zena, uspoređivao njihove zaključke te analizirao njihov utjecaj i važnost za čovječanstvo.

Za to vrijeme majstor ga je poslužio čajem.

Majstor je položio praznu šalicu ispred profesora i počeo mu točiti čaj. Napunivši mu šalicu do vrha, majstor je i dalje nastavio lijevati. Profesor se nakratko ustručavao pitati ga zašto to radi – kao da ne vidi da je šalica već puna – no ipak nije mogao odoljeti pa je prokomentirao: „Šalica je puna; u nju više ništa ne može stati!“

Na to mu je majstor odgovorio: „Takav je i tvoj um; sve dok ga ne isprazniš, nećeš biti u stanju shvatiti mudrost zena.“

Pogledajte ovaj kratki film o samuraju i mušici. Možda vas potakne da se počnete mijenjati, jer borba nije rješenje. Nije ni predaja. Već buđenje.



Nema komentara:

Objavi komentar