utorak, 29. siječnja 2013.

When the Iron Bird Flies



Kada željezne ptice budu letjele i konji trčali na kolima, tibetanski narod će se razići kao mravi po svijetu i Dharma će doći u zemlju crvenog čovjeka”

Padmasambhava, proprekao prije 1200 godina.



Film koji prikazuje kako se tibetanski budizam prilagodio zapadnoj kulturi. Kao ponuditi drevnu filozofiju koja se stoljećima nije mijenjala jednoj dinamičnoj kulturi gdje je brza promjena života ne samo stil već i obaveza i potreba. Mnogi ljudi na zapadu su prihvatili ono najbolje što istok nudi na bogatoj trpezi duhovnosti. Tibetanski, ili Vajrayana budizam, je ukorijenjen u jednom narodu, duboko među vrhovima Himalaya. Skriven stoljećima od naglih, i često, nasilnih promjena koje se etiketiraju kao progres, a svako zaostajanje u materijalnom probitku se reklamira kao nazadovanje kulture. Ako sva bića pate, što mnogi nisu ni svjesni zbog hiperbrzog  vrludanja vlastitog uma, kako i gdje pronaći okončanje te patnje. Materijalni svijet nudi zakonitosti koje nam tu pred nosom ostaju nepoznate: svatko tko se rodi, mora i umrijeti. Rođenje, bolest, starost, i naposljetku, smrt, su dio prirode materijalne egzistencije. I zašto se uvijek čudimo kada nam se ti isti fenomeni dešavaju?
Film govori o četiri plemenite istine, meditaciji, odnosu prema ženama u tradicionalnim duhovnim zajednicama, hospicijima, duhovnosti u zatvoru i školama, svakodnevnom životu na zapadu i želji da se učini nešto od tog svakodnevnog života.

Nema komentara:

Objavi komentar