subota, 6. listopada 2012.

Holi - festival boja




Holi je jedan od najveselijih festivala na svijetu. Poznat je i kao festival boja. Zašto, možete vidjeti u priloženom videu. Slavio se do nedavno samo u Indiji, ali polako postaje svjetski festival.
Razlog velike proslave je Krišnin bhakta Prahlada. Njegov otac, kralj Hiranyakashipu je bio demon i htio je pošto poto ubiti vlastitog sina koji je pobožno slavio Krišnu. Pokušavao je na razne načine i ništa nije uspijevalo jer je Prahlad bio zaštićen od strane Krišne. Na kraju ga je zli otac stavio u krilo svoje sestre, demonice Holike, koja je imala blagoslov da ne može izgorjeti u vatri. Prahlad je sjeo u njeno krilo a demonski otac je potom zapalio vatru. Svi su se zaprepastili da je Holika izgorila a Prahlad preživio vatru. U tu čast dan danas slavimo Holi.
U Vrindavanu se Holi slavi u čast Radhine ljubavi prema Krišni.
Postoje i druge verzije početka slavlja ovog veselog festivala, poput povratka kralja Rame sa Sitom u Ayodyu, ili kada je Kama, bog ljubavi, uznemirio Šivu u meditaciji da ovaj obrati pažnju na svoju ženu Parvati. Kama nije dobro prošao jer je Šiva u ljutnji otvorio treće oko i spržio Kamu.
Koji god razlog bio zašto se slavi Holi odaberite jedan. I proslavite ga.

Nema komentara:

Objavi komentar