srijeda, 3. listopada 2012.

Fatimina ruka - Hamsa











FATIMINA RUKA

Kod svih naroda i u svim razdobljima ruka je bila simbol snage i moći, a njena je slika nerijetko predstavljala i samog Boga.
U egipatskom tekstu iz “Knjige vratnica”, koji se nalazi na kovčegu faraona Setija I, "Velika šaka" označava najvišu moć koja upravlja i nebom i zemljom. Na vinjetama koje ukrašavaju tekst, vidimo "Veliku šaku" kako čvrsto drži lanac kojim su vezana četiri Horusova sina i koji zadržava zmije podzemnog svijeta i Apepa, boga zla i vječnog neprijatelja Raa, boga Sunca.
Na srednjovjekovnim slikama Svevišnji je predstavljen šakom koja izlazi iz oblaka. Ponekad je šaka otvorena i zraci svijetlosti izlaze iz prstiju, ali se češće vidi u činu blagoslova, to jest sa dva podignuta prsta!
U Bibliji je uzdizanje ruke prema Bogu smatrano za čin bogobojažljivog obožavanja. Asirci su koristili zbirku magijskih molitvi kojoj su dali ime "Nis kati", sto u prijevodu znaci - "Podizanje ruke"!
U zapadnoj Aziji čin podizanja ruke je smatran simbolom prizivanja božanstva, bilo u zakletvi bilo u kletvi, prinošenju molitvi ili preklinjanju. Rijeći "podizanje ruke", zapisane su i u “Kućnom zapisu iz istočne Indije”, a sa njima je – kako je poznato - svoju molitvu upućenu Marduku, započinjao silni car Nabukodonozor II. Fatimina ruka je poznata  i pod nazivom Hamsa, što znači pet na arapskom jeziku. Židovi je nazivaju Mirjamina ruka, koja je bila sestra Mojsijeva. Kršćani na istoku je nazivaju Marijina ruka, po Isusovoj majci Mariji. Na dalekom istoku se koristi slična gesta u obliku Abhaya mudre, koja označava neustrašivost.

TKO JE BILA FATIMA?

Modeli ispružene šake pronađeni su u i mnogim drugim zemljama gdje su najčešće upotrebljavani kao amajlije; figure šake pričvršćivane su za carska žezla, bodljike i drugo oružje, uvijek sa idejom o prenošenju moći na one koji drže žezla i upotrebljavaju oružje!
Slike šake sa savijenim palcem i trećim i četvrtim prstom, a prvim i drugim ispravljenim, od najstarijih vremena označavaju "blagoslov", ali savijena saka sa ispravljenim prvim i četvrtim prstom predstavlja – “rogove đavla". Pa ipak, i ovakvi modeli šake su nošeni kao amajlije.
Zatvorena šaka sa ispravljenim prvim prstom u nekim zemljama je smatrana za sigurnu zaštitu od urokljivih očiju. Kod Arapa i Abesinaca desna šaka je smatrana "šakom časti", a lijeva "šakom beščašća", jer je upotrebljavana u izvođenju djela koja su smatrana nečistim, iako su bila neophodna.
Kod Arapa, figure i crteži desne šake Fatime, smatrani su za moćne amajlije. Fatima je bila kćerka Božijeg poslanika Muhameda. i njegove žene Hadidže. Kada je odrasla udala se za Alija ibn Abi Taliba, Poslanikovog rođaka sa kojim je izrodila sinove – Hasana i Huseina. S jednog na drugi kraj islamskog svijeta, uobičajilo se uz njeno ime dodati i počasni naziv "Az-Zahra", Sjajna ili "Al-Batu", Čista djevojka ili Djevica. Božji poslanik Muhamed je smatrao Fatimu jednu od četiri savršene žene, ostale tri su bile njegova žena Hadidža, faraonova žena Asja i Isina majka Mejrem (Marija, majka Isusova; Bogorodica).
Prema nekim istočnjačkim tumačima, Fatimina šaka predstavlja cijelu islamsku religiju i njenih pet glavnih stupova na kojima počiva: kelimei sehadet (očitovanje da je samo Allah Bog, i da je Muhamed njegov Poslanik); salat (namaz, osnovna obredna molitva); sijam (post); zekat (obaveza imućnih da daju milostinju siromašnim) i hadž (odlazak na hodočašće u Mekku).
Fatimina šaka, također, simbolizira porodicu Božjeg poslanika: palac predstavlja samog Muhameda, ; prvi prst - Fatimu, drugi prst - Alija, njenog muža; treći i četvrti prst – Fatimine sinove Hasana i Huseina. Četvrti prst je također predstavljao mnoge duhovne i moralne odlike i dobre osobine. Vrlo često Sufiji nose Fatimimu ruku kao simbol na svojoj odjeći ili oko vrata. 

HAMSA KAO AMULET

Fatimina šaka služi svom nosiocu zato da mu donese sreću i da ga štiti od zla. Ona nudi zaštitu u opasnim situacijama i posuđuje čovjeku vitalnu snagu i moć.
Još u Babilonu ruka sa ispruženim prstima bila je simbol sreće. U Egiptu su Ruku nosili kako bi i slikom prikazali da žele privući sreću kao i da je, kad sreća dođe, žele po svaku cijenu zadržati. U Srednjem vijeku Fatimina šaka je bila raširen i omiljen simbol sreće. Na Ruci su cesto bili nacrtani magijski, najčešće hebrejski znakovi i slova ili neki drugi, nepoznati simboli. Nerijetko su na Fatiminoj šaci bile ucrtane i linije sa dlana, kako bi se iz njih mogle iščitati čovjekova sudbina i njegove stvarne želje. Različite linije na ovom amuletu izražavaju različit karakter i sudbinu čovjeka: podignuta ruka ima dvostruki smisao, s jedne strane označava pozdrav sudbini u njenim dobrim aspektima, a istovremeno tjera loše aspekte sudbine. U svim vremenima, ruka je predstavljala poseban dio čovjekovog tijela. Uz njenu pomoć može se izražavati druželjubivost, briga za druge ljude, osjećanja i stremljenja sve do simboličnih gesti Ruke Božje. 




Nema komentara:

Objavi komentar