ponedjeljak, 11. lipnja 2012.

YOGA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU





YOGA ZA PSE I MAČKE







RAMAYANA (IV dio)



POGUBLJENJE RAVANE I RAMINA KRUNIDBA

Kada je Ravana čuo od svojih glasnika da je Rama stigao do brda Mahendra i da se sprema prijeći ocean, sakupi svoje ministre i zatraži savjet od njih. Svi se jednoglasno slože da će se boriti protiv Rame sve do smrti. Za sve njih, Ravana je bio neuništiv i nepobjediv vođa. Samo je Vibhishana, mlađi Ravanin brat, bio oprezan i protivio se njihovoj odluci.

Vibhishana reče: ”Brate Ravana, moraš vratiti ovu čestitu ženu Situ svome mužu Rami. Traži oproštaj i povrati mir našem kraljevstvu.”

Ravana se naljuti na bratove riječi i naredi mu da odmah napusti Lanku.

Vibhishana, koristeći svoje moći, dođe do obale mora gdje se nalazila vojska majmuna i zatraži susret sa Ramom. Majmuni su bili sumnjičavi ali ga ipak odvedoše do Rame kao zarobljenika. Vibhishana objasni sve što se događalo na Ravaninom dvoru i zatraži utočište kod Rame. Vibhishana tako postane jedan od najbližih Raminih savjetnika u ratu protiv Ravane. Rama mu zauzvrat obeća kraljevstvo Lanke.

U dilemi kako prijeći ocean do Lanke, Rama se u molitvi obrati Varuni, Bogu morskih dubina, koji mu da blagoslov da će svaki kamen sa Raminim imenom plutati na moru i tako stvoriti most do Lanke. U tom poduhvatu pomogao je i majmunski inženjer Nala. Tisuće majmuna počeše skupljati kamenje za most. U samo pet dana Ramini vojnici sagradiše most do Lanke, kada cijela vojska prijeđe na Ravanino tlo.

Nakon što su se utaborili, Rama pošalje Angada, Sugrivinog sina, kao glasonošu do Ravane. Angada dođe do Ravane i preda mu poruku: ”Vrati Situ na častan način ili se pripremi na uništenje.” Ravana pobjesni na te riječi i protjera glasnika izvan grada.

Angada se vrati do Rame sa Ravaninom porukom pune mržnje i tako započnu pripreme za rat. Sljedeće jutro cijela vojska izvrši napad na Lanku. Majmuni napadoše na zidine grada sa stelicama i kamenjem. Ravanini vojnici hrabro uzvratiše. Bitka se vodila dugo vremena. Tisuće su umirali sa obje strane natapajući zemlju krvlju.

Kada je Ravanina vojska počela gubiti, Indrajeet, Ravanin sin, preuzme zapovjedništvo nad vojskom. On je imao moć da se bori i da ostane nevidljiv za neprijatelja. Indrajeet veže Ramu i Lakshmana sa zmijama koje je odapeo iz svojega luka. Vidjevši nemoćne Ramu i Lakshmana, majmuni počeše bježati. Odjednom, Garuda, kralj svih ptica i zakleti neprijatelj zmija, se pojavi i spasi dvojicu braće.

Čuvši što se dogodilo, Ravana se odluči sam pojaviti na bojnom polju. On ispusti moćno oružje, Shakti, na Lakshmana. Svom silinom poput groma udari Lakshmana posred grudi i on padne onesvješćen na tlo.

Rama nije gubio ni trenutka i odmah izazove Ravanu na dvoboj. U strašnoj bici, Ravanina kočija biva smrskana a Ravana teško ranjen. Ravana je stajao bespomoćan pred Ramom koji ga vidjevši u takvom stanju i osjećajući samilost prema njemu reče: ”Idi i odmori se. Vrati se sutra kada ćemo nastaviti borbu.” U međuvremenu se Lakshmana oporavio.

Ravana se posramio i pozvao svoga brata Kumbhakarnu za pomoć. Ravanin brat je bio divovske građe i nije mu bilo ravnog u borbi, ali je Kumbhakarna imao običaj spavati šest mjeseci bez buđenja. Ravana naredi da se njegov brat probudi. Kumbhakarna je bio u dubokom snu i trebalo je mnogo bubnjeva, oštrih kopalja s kojim su ga boli i slonova sa kojima su šetali po njemu, da se divovski Rakshasha probudi. Obavjestili su ga o Raminom napadu na Lanku i što je zatražio Ravana. Nakon što je pojeo brdo hrane Kumbhakarna se pojavio na bojnom polju. Bio je velik i snažan. Kada se približio vojsci majmuna nalikujući na hodajuću utvrdu, Ramini vojnici su od straha počeli bezglavo bježati. Hanuman ih pokuša zaustaviti i istovremeno je izazvao Kumbhakarnu na dvoboj. Velika se bitka zametnula sve dok se Hanuman nije ozljedio. Kumbhakarna prosljedi ravno do Rame ne obazirući se na napade Lakshmana i ostalih boraca. Čak je i Rami bilo teško pobjediti i ubiti velikog borca Kumbhakarnu. Na posljetku, Rama uputi prema neprijatelju oružje koje je dobio od Boga vjetra, Vayua, i tako usmrti Kumbhakarnu.

Čuvši vjesti o bratovoj smrti, Ravana se onesvjesti. Nakon što je došao k svjesti, žalovao je za voljenim bratom dugo vremena, a onda pozove sina Indrajeeta koji ga utješi i obeća mu brzu pobjedu nad neprijateljem.

Indrajeet je započeo svoj boj skrivajući se iza oblaka i tako nevidljiv za Ramu. Kako nisu uspjevali otkriti gdje se nalazi Rama i Lakshmana su osjećali bespomoćnost u borbi sa Indrajeetom. Strijele su dolazile odsvukud sve dok jedna nije pogodila Lakshmana. Svi su u prvi mah pomislili da je Lakshmana mrtav, ali Sushena, liječnik vojske Vanara, zaključi da je Lakshmana u dubokoj komi i da samo trave sa brda Gandhamandhana koje se nalazi na Himalajama, može izlječiti Lakshmana. Hanuman se odmah uputi prema sjeveru i Himalaji gdje je trebao pronaći travu zvanu Sanjbani. Hanuman iskoristi svoje sposobnosti i podigne se visoko u zrak. Leteći, on uskoro pronađe Gandhmandhana brdo. Kako iz zraka nije mogao pronaći pravo mjesto gdje su trave rasle, Hanuman podigne cijelo brdo i uputi se natrag ka Lanci. Lječnici su odmah pronašli prave trave i Sushena ih stavi na Lakshmanovu ranu. Ubrzo se Lakshmana probudi iz duboke kome i Rama osjeti veliko olakšanje.

Indrajeet je bio veliki mađioničar i kad god je mogao koristio je razne trikove da prevari protivnika. U svojim letećim kočijama stvori lažni prikaz Site. Držeći je za kosu, Indrajeet odrubi glavu lažnoj Siti naočigled cijele vojske Vanara i Rame. Rama se od boli onesvjesti. Vibhishana pomogne Rami i objasni mu Indrajeetov trik  jer Ravana ne bi nikada dopustio da se nešto dogodi Siti.

Vibhishana je dalje obajsnio Rami da je Indrajeet shvatio svoju nemoć da pobjedi Ramu i da će zbog toga uskoro prirediti veliko žrtvovanje da dobije novu snagu s kojom će biti jači od Rame. Ukoliko uspije u svom žrtvovanju, postaće nepobjediv. Zato Vibhishana savjetuje Lakshmana da se odmah uputi i spriječi Indrajeeta u svojoj nakani jer će postati nepobjediv i nevidljiv za sve svoje neprijatelje. Zato Indrajeeta treba ubiti prije žrtvovanja, zaključi Vibhishana.

Rama se složi i pošalje Lakshmana zajedno sa Vibhishanom i Hanumanom da pronađu Indrajeeta. Uskoro su pronašli mjesto gdje je Indrajeet započinjao sa žrtvovanjem. I u istom trenu su napali Rakshasha princa. To je bila velika bitka između ravnopravnih suparnika, ali na koncu, Lakshmana odrubi glavu Indrajeetu i on padne mrtav na tlo.

Sa Indrajeetovom smrću Ravana postane očajan. Žalovao je potpuno slomljen nad sinovljom smrću, ali uskoro se tuga preobrazi u gnjev. Pun bijesa, pojuri prema bojnom polju da završi dugotrajni rat između Rame i vojske Rakshasha. Ne gledajući ni u Lakshmana, Ravana se uputi pravo do Rame. Velika bitka dvaju vojskovođa započne. I jedan i drugi su se borili hrabro koristeći svo svoje oružje, ali naposljetku, Rama uzme Brahmastru koju je dobio sa mantrama od Vashisthe i stvarajući veliki plamen, Brahmastra presječe Ravanino srce. Ravana padne mrtav sa svoje kočije. Rakshashe su stajale i gledale smrt njihova kralja. Tako je završio život veliki demon od ruke Svevišnje Božanske Osobe Rame.

Nakon Ravanine smrti, Vibhishana postade kralj Lanke. Poruka o Raminoj pobjedi doprla je i do Site. Ona se dotjera i dođe do Rame na nosiljci. Hanuman i ostali majmuni joj priđoše i dadoše joj poštovanje. Vidjevši Ramu nakon zatočeništva u Ravaninoj palači, Sita je bila prepravljena osjećajima. Rama je, međutim, izgledao zadubljen u svoje misli.

Naposljetku Rama progovori: ”Sretan sam što sam te spasio od Ravanine ruke, ali si ti živjela godinu dana u njegovoj kući. Nije dolično da te prihvatim natrag.”

Sita nije mogla vjerovati što je Rama izgovorio. Suze provališe na njene oči. “Što je moj grijeh? Čudovište me otelo protiv moje volje. Dok sam bila zatočena, moj um i moje srce je mislilo samo na mog Gospodara Ramu.”

Sita osjeti duboku tugu i odluči skončati svoj život u vatri.

Sa suzama u očima priđe Lakshmanu i zamoli ga da pripremi lomaču. Lakshmana pogleda u svog starijeg brata, nadajući se kakvom znaku za odgodu, ali na Raminu licu se ne pojavi nikakav znak suosjećajnja i niti jednu riječ on ne izgovori. Kako mu je rečeno, Lakshmana izgradi veliku lomaču. Sita sa poštovanjem zaobiđe svoga supruga i priđe plamtećoj vatri. Skupivši dlanove u molitvu ona se obrati Agniju, Bogu vatre: ”Ukoliko sam čista, o vatro, zaštiti me.” Sa tim riječima, Sita zakorači na plamenu lomaču, na zaprepaštenje sviju prisutnih.

Agni, kojem je Sita uputila svoje molitve, iziđe iz vatre nježno noseći Situ i donese je pred Ramu.

“Rama!” obrati se Agni, “Sita ima čisto srce. Odvedi je u Ayodhyu. Tvoji podanici čekaju na tebe i Situ.” Rama sa radošću prihvati Situ. “Zar nisam znao da je ona neokaljana? Testirao sam je zbog svijeta tako da svi mogu znati istinu.”

Rama i Sita, ponovno ujedinjeni, uspeli su se na svoju kočiju i zajedno sa Lakshmanom se uputili prema Ayodhyi. Hanuman se požurio prije svih da pripremi Bharata na njihov dolazak.

Kada su stigli do Ayodhye, čitav grad je nestrpljivo čekao da ponovo vide Ramu i Situ. Rama je okrunjen i tako preuzme kraljevanje na zadovoljstvo svih svojih podanika.

nedjelja, 10. lipnja 2012.

WABI SABI



Wabi-sabi je drevni japanski oblik umjetnosti koji nastoji pronaći ljepotu i savršenstvo u nesavršenom. Slavi sve staro, iznošeno, vremenom istrošeno, narušeno, nesavršeno i promjenjivo, jer upravo nesavršenost čini nešto jedinstvenim i lijepim.

ENLIGHTEN UP




Potraga za produhovljenjem i smislom kroz razne Yoga tradicije.

RAMAYANA (III dio)




OTMICA SITE

Surpanakha, Ravanina sestra, bila je još jedan stanovnik Panchavati. U to vrijeme je Ravana bio najmočniji kralj demona koji je stolovao na otoku Lanci. Jednoga je dana Surpanakha ugledala Ramu i odmah se zaljubila u njega. Ona zamoli Ramu da joj postane muž.

Rama se iznenadi i reče demonici: ”Kao što vidiš, ja sam već oženjen. Možeš upitati Lakshmana. On je mlad, zgodan i bez žene.”

Surpanakha ozbiljno shvati Ramine riječi i priđe Lakshmanu. Ali joj Lakshmana odgovori: ”Ja sam Ramin sluga. Ti se trebaš udati za gospodara a ne za mene, običnog slugu.”

Surpanakha postane vrlo ljuta na ove riječi odbijanja i napadne Situ u namjeri da je proždere. Lakshman brzo skoči i odsječe joj nos sa nožem. Surpanakha odjuri sa krvavim nosom, plačući od bola, do svoje braće Khare i Dushana. Oba brata, ljuti na sestrine napadače, odjuriše do Panchavati ali ih Rama i Lakshmana pobjede i ubiju.

Nakon ubojstva braće, Surpanakha se prestravila. Odmah je odletjela to Lanke, do svoga brata Ravane, tražeći zaštitu. Ravana je pobjesnio vidjevši sestru osakaćena nosa. Surpanakha objasni sve što se desilo. Ali Ravana se zamisli o Sitinoj ljepoti kada mu sestra reče da je ona najljepša žena na svijetu. Ravana odluči oteti Situ.

Ravana stvori plan i predloži ga Marichiju. Taj demon je imao sposobnost pretvaranja u bilo koji lik i savršenog mjenjanja glasa. Ali Maricha se bojao Rame jer se dobro sjećao kako ga je Rama odbacio do mora sa jednim udarcem. Maricha je nastojao odgovoriti Ravanu od takvog djela, ali demon ostane uporan u želji da otme Situ.

“Maricha!” poviče Ravana,”Imaš samo dva izbora, pomogni mi ostvariti plan ili se spremi na smrt.” Maricha rađe odabere smrt od Ramine ruke nego da ga ubije demon Ravana. Tako se on složi pomoći Ravani oteti Situ.

Maricha se pretvori u prekrasnog zlatnog jelena i počne pasti travu pored Ramine kolibe. Situ već na prvi pogled privuče ljepota jelena i zatraži od Rame da ga uhvati za nju. Lakshman ih upozori da bi taj zlatni jelen mogao biti demon prerušen u životinju. Ali Rama je već odjurio za jelenom. U trku je savjetovao Lakshmana da pripazi na Situ. Ubrzo Rama otkrije da to nije pravi jelen. Odapne strelicu i ubije skrivenog demona koji vrati svoj prvobitni oblik.

Zadnjim snagama Maricha promjeni svoj glas imitirajući Ramin i glasno uzviknu: ”Lakshman, Sita! U pomoć, u pomoć!”

Sita začu glas svoga muža i uznemirena natjera Lakshmana da odjuri pomoći Rami. Lakshman se nećkao jer je znao da nitko ne može pobijediti Ramu i mislio je da taj glas ne dolazi od njegovog brata. Pokuša uvjeriti Situ da se Rami ne može ništa desiti, ali Sita je bila uporna i naposljetku, Lakshman otrči prema mjestu odakle su čuli Ramin glas. Ali prije toga, on napravi čaroban krug uokolo kolibe od vrškova strelica zamolivši Situ da ne prelazi liniju kruga.

“Sve dok si unutar kruga biti ćeš sigurna i u Božjoj milosti.” Reče joj Lakshman i odjuri pomoći Rami.

Sve to vrijeme, Ravana je promatrao skrivajući se iza stabla. Bio je zadovoljan što je uspio prevariti oba brata. Čim je Sita ostala sama, on se preruši poput pustinjaka i približi se Sitinoj kolibi. Zaustavi se prije linije koju je Lakshman označio i zatraži od Site milostinju. Sita iz kolibe donese zdjelu sa rižom ali se ne usudi previše približiti strancu. Pustinjak zatraži od nje da priđe bliže pretvarajući se da će otići ljut ukoliko ne dobije milostinju. Ne želeći naljutiti svetu osobu Sita neoprezno prekorači zaštitu.

Ravana odmah zgrabi nezaštićenu princezu Situ otrkivajući svoj pravi lik: ”Ja sam Ravana, kralj Lanke. Dođi sa mnom i postani moja kraljica.” U trenu, Ravana, noseći Situ uskoči u svoje kočije i uputi se leteći prema Lanci.

U isto vrijeme susretnu se u šumi Rama i Lakshman trčeći jedan prema drugome. “Zašto si napustio Situ? Zlatni jelen je bio prerušeni demon Maricha.”

Lakshman pokuša objasniti Rami zašto je dojurio njemu u pomoć i tada oboje shvate da su prevareni i odjuriše što su brže mogli prema Siti. Kao što su strahovali, koliba je bila prazna. Pretraživali su uokolo i zvali Sitino ime, ali sve uzalud. Naposljetku su pali od umora. Lakshman je pokušavao utješiti Ramu koliko je mogao ali Ramina tuga je bila velika. Odjednom su začuli bolno jecanje. U blizini, našli su na Jatayua, kralja orlova, starog Dasharatovog prijatelja, kako teško ranjen leži.

Jatayu, bolno ranjen, reče im što je vidio: ”Ravana je oteo Situ. Napao sam ga ali je sa mačem porezao moje krilo. Odletejeli su prema jugu.” Nakon što je izrekao te riječi, Jatayu izdahne na Raminim rukama. Rama i Lakshman pokopaše Jatayua i uputiše se prema jugu.

Na tom putu, Rama i Lakshman su susrela demona Kabandhu. Taj demon je htio proždrijeti Ramu i Lakshmana, ali ga Rama pogodi sa smrtonosnom srijelom. Prije same svoje smrti, Kabandha otkrije svoje pravo lice. Kabandha je prije imao sasvim drugi oblik ali pošto su ga prokleli, postao je demon. Zatražio je od Rame i Lakshmana da spale njegovo tijelo tako da postane ono što je i bio. Savjetovao je Ramu da ode do kralja majmuna Sugriva koji je živio na planini Rishyamukha i da zatraži pomoć od njega da vrati Situ.

Na putu do Sugriva, Rama i Lakshmana su posjetili boravište stare i pobožne žene Sabhari. Ona je čekala na Ramu dugo vremena prije nego li napusti svoje tijelo. Kada su se Rama i Lakshmana pojavili, Sabharini snovi se obistiniše. Oprala je njihova stopala i ponudila im najbolje voće i orahe koje je sakupila. Tražeći Ramin blagoslov napustila je tijelo i otišla na nebo.

Nakon dugog hoda, Rama i Lakshmana su došli do planine Rishyamukha gdje su trebali pronaći Sugriva. Sugriva je imao brata Valija, kralja Kishikinde. Nekoć su njih dvojica bili dobri prijatelji ali se sve promijenilo kada su se jednom borili protiv diva. Taj div je pobjegao u pečinu i Vali je pojurio za njim tražeći od Sugriva da ostane vani i čeka ga. Sugriva je čekao  i čekao ali Vali nije izlazio iz pečine. Vratio se u grad u velikoj tuzi misleći da je Vali poginuo od divove ruke. Potom je Sugriva postao kralj na zahtjev ministara. Ali nakon nekog vremena pojavio se Vali sav ljut na brata kojeg je optužio da je varalica. Vali je bio snažniji i protjerao je brata izvan kraljevstva otevši mu pritom ženu. Od tada, Sugriva je živio na planini Rishyamukha na koju Vali nije smio pristupiti zbog prokletstva Rishija.

Vidjevši Ramu i Lakshmana već sa velike udaljenosti i neznajući razlog njihova dolaska, Sugriva pošalje svog dobrog prijatelja Hanumana da otkrije što ta dva stranca rade na planini. Hanuman, prerušen u pustinjaka, priđe Rami i Lakshmanu. Braća mu kažu razlog njihova dolaska. Htjeli bi vidjeti Sugriva da im pomogne pronaći Situ. Hanumana se dojmilo njihovo uljudno ponašanje pa on skine odječu u koju se prerušio. Potom Hanuman na svojim ramenina odvede prinčeve do Sugriva. Hanuman upozna Sugriva sa braćom i ispriča njihovu priču i kako su došli samo da potraže Sugriva.

Zauzvrat Sugriva ispriča svoju sudbinu i zatraži Raminu pomoć da ubije Valija, jer drugačije Sugriva ne bi mogao pomoći Rami. Rama se složi. Hanuman potom potpali vatru da bude svjedok novom savezništvu.

Nakon nekog vremena Vali biva ubijen i Sugriva ponovo postane kralj Kishkindhe. Odmah nakon što je preuzeo sve kraljevske dužnosti od Valija, Sugriva naredi svojim vojnicima potragu za Sitom.

Rama osobno pozove Hanumana kojem dade prsten: “Ukoliko itko pronađe Situ, to češ biti ti Hanumane. Čuvaj ovaj prsten kao dokaz da si istinski glasnik. Daj ovaj prsten Siti kada je nađeš.” Hanuman sa puno poštovanja zaveže prsten za pojas i pridruži se ostalim tragačima.

Kada je Sita oteta odbacila je svoj nakit na zemlju. Vojska majmuna je pronašla Sitine ukrase i zaključila da je odvedena prema jugu. Kada je vojska Vanara dosegla brdo Mahendra na samom jugu Indije, susreli su Sampatija, brata orla Jatayua. Sampati im potvrdi da je Ravana oteo Situ na Lanku. Sada su majmuni postali zbunjeni jer nisu znali kako premostiti veliki ocean koji je stajao između njih i otete Site.

Angada, Sugrivin sin, upita tragače:”Tko može preći preko oceana?” Svi utihnuše dok se ne javi Hanuman koji zatraži da on pokuša.

Hanuman je bio sin Vayua (Pavane), boga vjetra. Posjedovao je dar koji je dobio od svog oca da može letjeti. Koristeći se tim blagoslovom, Hanuman se višestruko poveća i u jednom skoku pokuša doseći Lanku. Nakon što je prešao mnoge prepreke, Hanuman napokon dođe do Lanke. Potom se Hanuman smanji do veličine najmanjih bića da bi neopažen mogao pronaći Situ. Tako je i ušao u Ravaninu palaču. Prolazio je kroz svaku prostoriju ali Situ nikako nije pronašao.

Napokon Hanuman otkrije Situ u jednom od vrtova koji se zvao Ashoka. Situ su čuvali Rakshashe koje se nisu odvajale od nje. Hanuman se sakrije u krošnju drveta promatrajući Situ. Ona je bila u velikoj tuzi, plačući i moleći Boga da je oslobodi nevolje. Vidjevši je, Hanumanovo se srce stisne od boli.

Upravo tada, Ravana uđe u vrt i priđe Siti. “Dugo sam čekao. Budi razumna i postani moja kraljica. Rama ne može prijeći ocean i doći do ovoga nesavladivog grada. Bolje zaboravi na njega.”

Sita mu ozbiljno odgovori: ”Neprestano ti govorim da me vratiš Gospodinu Rami prije nego nego li se njegov gnjev sruči na tebe.”

Na te riječi Ravana postane bijesan : ”Prešla si granicu moje strpljivosti. Ne daješ mi druge mogućnosti nego da te ubijem ukoliko se ne predomisliš. Vraćam se ponovo za nekoliko dana i želim konačan odgovor do tada.”

Čim je Ravana otišao, ostale Rakshashe koje su čuvale Situ, priđoše joj i pokušaše je nagovoriti da se uda za Ravanu i uživa kao njegova žena beskrajno bogatstvo Lanke. Sita odgovori šutnjom na njihove prijedloge.

Nakon što su Rakshashe napustile vrt, Hanuman siđe sa drveta na kojem se skrio i pruži Siti Ramin prsten. Situ prođu trnci vidjevši poznati prsten. Odmah je zapitala Hanumana kako su Rama i Lakshmana. Nakon kratkog razgovora, Hanuman zamoli Situ da se popne na njegova leđa i zajedno odu do Rame, ali se Sita usprotivi.

“Ne želim otići kući skrivajući se “ reče Sita. “Želim da Rama pobjedi Ravanu i odvede me kući kako mu i doliči, sa čašću.”

Hanuman se složi. Potom Sita da Hanumanu ogrlicu kao dokaz da ju je pronašao.

Prije nego li ode iz vrta Ashoka, Hanuman je htio podučiti Ravanu kako se ne smije ponašati prema Majci Siti. Potom počne čupati drveće iz vrta. Ubrzo Rakshashe dotrčaše da uhavte majmuna ali ih Hanuman sve pobijedi. Poruka o nepobjedivom majmunu dođe do Ravane koji postane bijesan pa pošalje svog sina Inadrajita da zarobi Hanumana. Zadjene se velika bitka i napokon Indrajit koristeći svoje najjače oružje, Brahmastru, zarobi Hanumana. Vojnici  potom odvedu Hanumana do Ravanina dvora gdje ga vezaše ispred moćnog Rakshasha kralja.

Hanuman predstavi sebe kao Ramina glasnika: ”Ti si oteo ženu mog svemoćnog gospodara Rame. Ukoliko želiš mir, vrati je na častan način mome gospodaru ili ćete ti i tvoje kraljevstvo biti uništeni.”

Ravana pobijesni na te riječi. Naredi da odmah ubiju Hanumana ali se njegov mlađi brat Vibhishana usprotivi: “Ne možeš ubiti glasnika,” reče Vibhishana. Popustivši na bratove riječi, Ravana naredi da se zapali Hanumanov rep kao kazna drskom majmunu.

Vojnici odvedoše Hanumana izvan palače. Hanuman počne popvećavati svoje tijelo, kao i dužinu svoga repa. Njegov su rep zamotali u krpe koje su namočene u ulje. Potom su odvukli Hanumana kroz ulice Lanke gdje ga je pratila velika gomila koja se zabavljala na njegov račun. Zapališe rep, ali Hanuman nije osjećao nikakvu bol. Potom se naglo smanji, odriješi konopce kojima je bio vezan i pobjegne. Tako je sa gorućim repom skakao sa krova na krov cijeloga grada koji se kupao u plamenu. Ljudi počnu bježati stvarajući kaos i strku. Napokon, Hanuman ode na obalu mora gdje ugasi svoj plamteći rep. Potom se leteći uputi natrag.

Kada se Hanuman vratio vojsci majmuna i ispričao im što se desilo na Lanci, svi su se počeli valjati od smijeha. Nakon toga se cijela vojska vratila u Kishkindhu.

Po povratku, Hanuman ispriča cijelu priču Rami i preda mu dragulj što je dobio od Site. Rama zaplače kada  je vidio Sitin nakit.

Rama se obrati Hanumanu: ”Dragi Hanuman, nitko drugi nije ostvario ono što je tebi uspjelo. Što mogu učiniti za tebe?” Hanuman oda poštovanje Gospodinu Rami ispruživši se do njegovih stopala i zatraži blagoslov.

Potom Sugriva započne dogovor sa Ramom sljedeće korake u akciji. U povoljnom trenutku cijela vojska majmuna napusti Kishkindhu i uputi se prema brdu Mahendra koje se nalazilo nasuprot otoku Lanci. Kada su došli do obale mora, i sam Rama se našao u nerješivom problemu: kako premostiti ocean i doći do Lanke. Potom pozove sve generale i upita za rješenje.