četvrtak, 4. travnja 2013.

PANEM ET CIRCENSES





Za vrijeme Nerona, rimskog imperatora, već dva tjedna po ulicama Rima rulja je nekontrolirano divljala. Privreda najvećeg svjetskog imperija se raspadala poput stare krpe. Cijena održavanja glomaznog državnog aparata i vojske sa svim vojnim katapultima, balistama i brzim galijama, je ogolila narod do kosti, a povrh toga se moralo trošiti novac i na razne pokorene zemlje koje su zavisile od rimske potpore. Osiromašena vlada nije imala novca ni da prehrani ljude niti da se bori protiv njih.

Usred te krize zapovjednik ratne mornarice žurio je prema Senatu na dogovor sa tribunima.

-Trgovački brodovi čekaju u Egiptu da se natovare. Brodovi se mogu napuniti sa žitom za gladne u Rimu ili sa pijeskom da ispune arene. Što da radimo? – uzviknuo je.

-Da li si ti lud?  - povikali su tribuni na njega. Situacija ovdje je van kontrole. Cezar je poludio, vojska je na rubu bunta a ljudi po ulicama umiru od gladi. Za ime Boga, šalji pijesak! 



Ubrzo se po cijelom gradu pronio glas da će se organizirati utrke kočija u Cirkusu Maximusu. Tri stotine pari gladijatora će se boriti do smrti i tisuću i dvjesto kažnjenika  će biti bačeno lavovima. Prikazati će se i slonovi, nosorozi, tigrovi i leopardi. A za kraj, kao prava poslastica, prikazati će se silovanje dvadeset mladih djevica od strane šakala. Ulaznice za stražnja sjedala su besplatna, sa tek malenom cijenom za prvih trideset šest redova.

Sve ostalo je ubrzo zaboravljeno. Puna dva tjedna gomila je uživala na velebnom stadionu gdje su se opijali i kladili do besvijesti. Još jednom je vlast dobila na vremenu da pronađe drugo rješenje kako izići iz problema.

Jedan od zabavljača je prišao Cezaru:
-Tvoj položaj u carstvu ovisi o nama kako ćemo zabaviti rulju.

Mladi car mu odgovori:
-Narod koji je pokorio cijeli svijet sada zanimaju samo dvije stvari: kruh i igre.


Izvadak iz knjige Oni moraju umrijeti, D P Mannixa

srijeda, 3. travnja 2013.

EFEKT LEPTIRA






Pokret krila jednog leptira u Brazilu može stvoriti tornado u Texasu.

I najmanji pokret koji učinimo ima utjecaj na cijeli svijet.

1963. godine Edward Lorenz je izlagao pred znanstvenicima novu teoriju koju je nazvao Efekt Leptira. Objasnio je da leptir, kada pomakne svoja krila, pokrene molekule u zraku koje pokreću druge molekule a one slijedeće, i tako povezujući se od prvog zamaha jednog leptira, krajnji efekt može biti da se na drugom kraju planeta promijeni vrijeme. Godinama je ova teorija stajala u zapećku znanstvenih umova ali je vrijeme pokazalo, naravno i znanstveni dokazi, da je Lorenz imao pravo. Teorija kaosa, kako se znanstveno zove, pokušava opisati da u naizgled kaotičnim svijetu postoji temeljni poredak koji se može objasniti.

Ali, kako to utječe na naš život?

Da li mislite da sve ono što govorite i činite ima nekakav smisao?

Kako vaše djelovanje utiče na duge ljude i na svijet?



Ako je istina da smo svi povezani kao energetska bića, zar ne bi i svaki naš čin proizveo i određenu reakciju koja se tiče ne samo naših bližnjih, već i cijelog svemira? Kada postanemo svjesni naših postupaka počinjemo obraćati pažnju na njih. Naš život postaje svakodnevna meditacija, ali bez napora i grča. To je naš život. Ovakve znanstvene teorije polako skupljaju hrpice drevnog znanja i slažu ih u nama lako razumljiv jezik modernog čovjeka. Pred tridesetak godina je i Fritjof Capra u svojoj knjizi Tao fizike objasnio da sve ono što su moderni kvantni fizičari dokazivali tijekom dvadesetog stoljeća kroz skupe eksperimente i opite, šamani i jogiji su kroz vlastite iskustvene postupke poput meditacija, obreda, duhovnih inicijacija, došli do istih dokaza da je ovaj svijet nešto više od nakupine materijalnih čestica koje naizgled nemaju veze jedna sa drugom.

Probudite se, to je poruka koja nam dolazi iz davnina.

Ključ uspjeha u životu jeste da uvedemo svjesnost u naš svakodnevni život. – Lao Tse