“Falafel” – Orijentalni vegetarijanski čevapi od
slanutka u lepinji
Falafel (arapski: فلافل)
su kuglice od boba ili slanutka, raznih biljaka i začina.
Porijeklo ovog
vegetarijanskog specijaliteta seže daleko u prošlost. Danas ga se u Izraelu
smatra nacionalnim jelom, no oduvijek se jeo na cijelom bliskom istoku. Po
nekima, potiče iz Egipta, odakle se proširio na istočnu obalu Mediteran i
sjevernu Afriku. Osim u Izraelu, jelo je vrlo popularno i u Libanonu, a zadnjih
godina je sve popularnije i na Zapadu.
Prave se od umekšanog
i mljevenog boba ili slanutka, dalje se dodaju peršin, korijander, češnjak,
crveni luk, pecivo, sol, papar i kim. Po receptu mogu se dodati i brašno,
začini itd. Od mase se mijesi tijesto, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i
prže u ulju. Rade se u veličinama od 3 do 10 cm, ovisno od zemlje ili regije, i
serviraju se obično sa tahinom, umakom od sezama, prženim povrćem i lepinjom.
Odlikuje ga poseban, lagan okus. U zapadnoj Europi falafel u novije vrijeme
nude i mnoge ćevabdžinice kao vegetarijsku alternativu ćevapima.
Vrijeme pripreme: 20 min (prethodno
močiti slanutak preko noći)
Sastojci (za 15
falafela): 300 gr slanutka (prethodno namočenog i ocijeđenog), pola žličice
asafoetide (luk, češnjak, vlasac), pola šalice sjeckanog peršina, malo papra,
soli, korijandera, kima, pola praška za pecivo, ulje za prženje.
Postupak: Preko noći stavite močiti slanutak. Ujutro ocijedite i u blenderu fino
izmlijte. Premjestite u zdjelu, dodajte ostale sastojke. Dobro izmijesite i
ostavite da odstoji oko pola sata. Oblikujte oko 15 malih falafela u obliku
večih čevapa ili malih polpeta. Ako su previše ljepljive, dodajte običnog
brašna. Zagrijte ulje i odjednom pržite nekoliko falafela, oko 5 min, povremeno
ih okrečući dok ne postanu smeđe zlatni. Ocijedite na papirnatim ubrusima od
suvišnog ulja.
Servirajte u toploj lepinji sa omiljenim
umakom i prilozima.
Nema komentara:
Objavi komentar