KEN KEYES
Stoti majmun
Japanskog
majmuna, Macaca fuscata,znanstvenici su promatrali u divljini više od 30
godina..
1952 na otoku
Koshima, znanstvenici su promatrali ponašanje majmuna kojima su davali slatke
krompire. Majmuni su voljeli okus sirovih slatkih krompira, ali im se nije
sviđala prljavština na krompirima. Ženka stara 18 mjeseci imenom Imo je
pronašla rješenje tako što je oprala krumpire u obližnjem potoku. Pokazala je
taj mali trik svojoj majci i prijateljima koji su dalje pokazali način pranja
krumpira ostalima u grupi.
To kulturno
unapređenje je postupno prihvaćeno od ostalih majmuna pred očima samih
znanstvenika. Između 1952 i 1958 svi mladi majmuni su naučili oprati blatnjave
krumpire koji su im postali još privlačniji kao hrana. Samo odrasli koji su
imitirali svoju djecu, naučili su taj društevni napredak. Ostali odrasli
majmuni su nastavili jesti prljave krumpire.
I onda se
nešto dogodili. U jesen 1958. Određeni broj Koshima majmuna su počela prati
slatke krumpire – točan broj nije poznat.
Pretpostavimo
da kada je sunce izašlo jednoga jutra, bilo je 99 majmuna na otoku Koshima,
koji su naučila kako prati slatke krumpire. Dalje pretpostavimo da je upravo
tog jutra stoti majmun naučio prati krumpire.
I TADA SE
DOGODILO!
Do kraja tog
dana gotovo svi članovi majmunskog plemena su prali slatke krumpire prije
jedenja. Dodana energija tog stotog majmuna je nekako stvorilo ideološki
prodor!
Jedna
bilješka. Najčudnija stvar koju su primjetili znanstvenici je da je navika
pranja slatkih krumpira prešla preko mora.
Kolonije
majmuna na drugim otocima i na Takasakiyami su počeli prati svoje slatke
krumpire.
Tako, kada je
dosegnut kritični broj svjesnosti, ta nova svjesnost se može prenositi od uma
do uma. Iako stvaran broj može varirati, ovaj fenomen Stotog majmuna znači da
kada samo maleni broj ljudi nauči novi put, to može postati svjesno vlasništvo
tih istih ljudi. Ali postoji točka kada još samo jedna osoba prihvati novu
svjesnot, i tada se polje naglo proširi i gotovo svi prihvaćaju novu svjesnot!
Nema komentara:
Objavi komentar