ponedjeljak, 11. lipnja 2012.

RAMAYANA (IV dio)



POGUBLJENJE RAVANE I RAMINA KRUNIDBA

Kada je Ravana čuo od svojih glasnika da je Rama stigao do brda Mahendra i da se sprema prijeći ocean, sakupi svoje ministre i zatraži savjet od njih. Svi se jednoglasno slože da će se boriti protiv Rame sve do smrti. Za sve njih, Ravana je bio neuništiv i nepobjediv vođa. Samo je Vibhishana, mlađi Ravanin brat, bio oprezan i protivio se njihovoj odluci.

Vibhishana reče: ”Brate Ravana, moraš vratiti ovu čestitu ženu Situ svome mužu Rami. Traži oproštaj i povrati mir našem kraljevstvu.”

Ravana se naljuti na bratove riječi i naredi mu da odmah napusti Lanku.

Vibhishana, koristeći svoje moći, dođe do obale mora gdje se nalazila vojska majmuna i zatraži susret sa Ramom. Majmuni su bili sumnjičavi ali ga ipak odvedoše do Rame kao zarobljenika. Vibhishana objasni sve što se događalo na Ravaninom dvoru i zatraži utočište kod Rame. Vibhishana tako postane jedan od najbližih Raminih savjetnika u ratu protiv Ravane. Rama mu zauzvrat obeća kraljevstvo Lanke.

U dilemi kako prijeći ocean do Lanke, Rama se u molitvi obrati Varuni, Bogu morskih dubina, koji mu da blagoslov da će svaki kamen sa Raminim imenom plutati na moru i tako stvoriti most do Lanke. U tom poduhvatu pomogao je i majmunski inženjer Nala. Tisuće majmuna počeše skupljati kamenje za most. U samo pet dana Ramini vojnici sagradiše most do Lanke, kada cijela vojska prijeđe na Ravanino tlo.

Nakon što su se utaborili, Rama pošalje Angada, Sugrivinog sina, kao glasonošu do Ravane. Angada dođe do Ravane i preda mu poruku: ”Vrati Situ na častan način ili se pripremi na uništenje.” Ravana pobjesni na te riječi i protjera glasnika izvan grada.

Angada se vrati do Rame sa Ravaninom porukom pune mržnje i tako započnu pripreme za rat. Sljedeće jutro cijela vojska izvrši napad na Lanku. Majmuni napadoše na zidine grada sa stelicama i kamenjem. Ravanini vojnici hrabro uzvratiše. Bitka se vodila dugo vremena. Tisuće su umirali sa obje strane natapajući zemlju krvlju.

Kada je Ravanina vojska počela gubiti, Indrajeet, Ravanin sin, preuzme zapovjedništvo nad vojskom. On je imao moć da se bori i da ostane nevidljiv za neprijatelja. Indrajeet veže Ramu i Lakshmana sa zmijama koje je odapeo iz svojega luka. Vidjevši nemoćne Ramu i Lakshmana, majmuni počeše bježati. Odjednom, Garuda, kralj svih ptica i zakleti neprijatelj zmija, se pojavi i spasi dvojicu braće.

Čuvši što se dogodilo, Ravana se odluči sam pojaviti na bojnom polju. On ispusti moćno oružje, Shakti, na Lakshmana. Svom silinom poput groma udari Lakshmana posred grudi i on padne onesvješćen na tlo.

Rama nije gubio ni trenutka i odmah izazove Ravanu na dvoboj. U strašnoj bici, Ravanina kočija biva smrskana a Ravana teško ranjen. Ravana je stajao bespomoćan pred Ramom koji ga vidjevši u takvom stanju i osjećajući samilost prema njemu reče: ”Idi i odmori se. Vrati se sutra kada ćemo nastaviti borbu.” U međuvremenu se Lakshmana oporavio.

Ravana se posramio i pozvao svoga brata Kumbhakarnu za pomoć. Ravanin brat je bio divovske građe i nije mu bilo ravnog u borbi, ali je Kumbhakarna imao običaj spavati šest mjeseci bez buđenja. Ravana naredi da se njegov brat probudi. Kumbhakarna je bio u dubokom snu i trebalo je mnogo bubnjeva, oštrih kopalja s kojim su ga boli i slonova sa kojima su šetali po njemu, da se divovski Rakshasha probudi. Obavjestili su ga o Raminom napadu na Lanku i što je zatražio Ravana. Nakon što je pojeo brdo hrane Kumbhakarna se pojavio na bojnom polju. Bio je velik i snažan. Kada se približio vojsci majmuna nalikujući na hodajuću utvrdu, Ramini vojnici su od straha počeli bezglavo bježati. Hanuman ih pokuša zaustaviti i istovremeno je izazvao Kumbhakarnu na dvoboj. Velika se bitka zametnula sve dok se Hanuman nije ozljedio. Kumbhakarna prosljedi ravno do Rame ne obazirući se na napade Lakshmana i ostalih boraca. Čak je i Rami bilo teško pobjediti i ubiti velikog borca Kumbhakarnu. Na posljetku, Rama uputi prema neprijatelju oružje koje je dobio od Boga vjetra, Vayua, i tako usmrti Kumbhakarnu.

Čuvši vjesti o bratovoj smrti, Ravana se onesvjesti. Nakon što je došao k svjesti, žalovao je za voljenim bratom dugo vremena, a onda pozove sina Indrajeeta koji ga utješi i obeća mu brzu pobjedu nad neprijateljem.

Indrajeet je započeo svoj boj skrivajući se iza oblaka i tako nevidljiv za Ramu. Kako nisu uspjevali otkriti gdje se nalazi Rama i Lakshmana su osjećali bespomoćnost u borbi sa Indrajeetom. Strijele su dolazile odsvukud sve dok jedna nije pogodila Lakshmana. Svi su u prvi mah pomislili da je Lakshmana mrtav, ali Sushena, liječnik vojske Vanara, zaključi da je Lakshmana u dubokoj komi i da samo trave sa brda Gandhamandhana koje se nalazi na Himalajama, može izlječiti Lakshmana. Hanuman se odmah uputi prema sjeveru i Himalaji gdje je trebao pronaći travu zvanu Sanjbani. Hanuman iskoristi svoje sposobnosti i podigne se visoko u zrak. Leteći, on uskoro pronađe Gandhmandhana brdo. Kako iz zraka nije mogao pronaći pravo mjesto gdje su trave rasle, Hanuman podigne cijelo brdo i uputi se natrag ka Lanci. Lječnici su odmah pronašli prave trave i Sushena ih stavi na Lakshmanovu ranu. Ubrzo se Lakshmana probudi iz duboke kome i Rama osjeti veliko olakšanje.

Indrajeet je bio veliki mađioničar i kad god je mogao koristio je razne trikove da prevari protivnika. U svojim letećim kočijama stvori lažni prikaz Site. Držeći je za kosu, Indrajeet odrubi glavu lažnoj Siti naočigled cijele vojske Vanara i Rame. Rama se od boli onesvjesti. Vibhishana pomogne Rami i objasni mu Indrajeetov trik  jer Ravana ne bi nikada dopustio da se nešto dogodi Siti.

Vibhishana je dalje obajsnio Rami da je Indrajeet shvatio svoju nemoć da pobjedi Ramu i da će zbog toga uskoro prirediti veliko žrtvovanje da dobije novu snagu s kojom će biti jači od Rame. Ukoliko uspije u svom žrtvovanju, postaće nepobjediv. Zato Vibhishana savjetuje Lakshmana da se odmah uputi i spriječi Indrajeeta u svojoj nakani jer će postati nepobjediv i nevidljiv za sve svoje neprijatelje. Zato Indrajeeta treba ubiti prije žrtvovanja, zaključi Vibhishana.

Rama se složi i pošalje Lakshmana zajedno sa Vibhishanom i Hanumanom da pronađu Indrajeeta. Uskoro su pronašli mjesto gdje je Indrajeet započinjao sa žrtvovanjem. I u istom trenu su napali Rakshasha princa. To je bila velika bitka između ravnopravnih suparnika, ali na koncu, Lakshmana odrubi glavu Indrajeetu i on padne mrtav na tlo.

Sa Indrajeetovom smrću Ravana postane očajan. Žalovao je potpuno slomljen nad sinovljom smrću, ali uskoro se tuga preobrazi u gnjev. Pun bijesa, pojuri prema bojnom polju da završi dugotrajni rat između Rame i vojske Rakshasha. Ne gledajući ni u Lakshmana, Ravana se uputi pravo do Rame. Velika bitka dvaju vojskovođa započne. I jedan i drugi su se borili hrabro koristeći svo svoje oružje, ali naposljetku, Rama uzme Brahmastru koju je dobio sa mantrama od Vashisthe i stvarajući veliki plamen, Brahmastra presječe Ravanino srce. Ravana padne mrtav sa svoje kočije. Rakshashe su stajale i gledale smrt njihova kralja. Tako je završio život veliki demon od ruke Svevišnje Božanske Osobe Rame.

Nakon Ravanine smrti, Vibhishana postade kralj Lanke. Poruka o Raminoj pobjedi doprla je i do Site. Ona se dotjera i dođe do Rame na nosiljci. Hanuman i ostali majmuni joj priđoše i dadoše joj poštovanje. Vidjevši Ramu nakon zatočeništva u Ravaninoj palači, Sita je bila prepravljena osjećajima. Rama je, međutim, izgledao zadubljen u svoje misli.

Naposljetku Rama progovori: ”Sretan sam što sam te spasio od Ravanine ruke, ali si ti živjela godinu dana u njegovoj kući. Nije dolično da te prihvatim natrag.”

Sita nije mogla vjerovati što je Rama izgovorio. Suze provališe na njene oči. “Što je moj grijeh? Čudovište me otelo protiv moje volje. Dok sam bila zatočena, moj um i moje srce je mislilo samo na mog Gospodara Ramu.”

Sita osjeti duboku tugu i odluči skončati svoj život u vatri.

Sa suzama u očima priđe Lakshmanu i zamoli ga da pripremi lomaču. Lakshmana pogleda u svog starijeg brata, nadajući se kakvom znaku za odgodu, ali na Raminu licu se ne pojavi nikakav znak suosjećajnja i niti jednu riječ on ne izgovori. Kako mu je rečeno, Lakshmana izgradi veliku lomaču. Sita sa poštovanjem zaobiđe svoga supruga i priđe plamtećoj vatri. Skupivši dlanove u molitvu ona se obrati Agniju, Bogu vatre: ”Ukoliko sam čista, o vatro, zaštiti me.” Sa tim riječima, Sita zakorači na plamenu lomaču, na zaprepaštenje sviju prisutnih.

Agni, kojem je Sita uputila svoje molitve, iziđe iz vatre nježno noseći Situ i donese je pred Ramu.

“Rama!” obrati se Agni, “Sita ima čisto srce. Odvedi je u Ayodhyu. Tvoji podanici čekaju na tebe i Situ.” Rama sa radošću prihvati Situ. “Zar nisam znao da je ona neokaljana? Testirao sam je zbog svijeta tako da svi mogu znati istinu.”

Rama i Sita, ponovno ujedinjeni, uspeli su se na svoju kočiju i zajedno sa Lakshmanom se uputili prema Ayodhyi. Hanuman se požurio prije svih da pripremi Bharata na njihov dolazak.

Kada su stigli do Ayodhye, čitav grad je nestrpljivo čekao da ponovo vide Ramu i Situ. Rama je okrunjen i tako preuzme kraljevanje na zadovoljstvo svih svojih podanika.

Nema komentara:

Objavi komentar