utorak, 28. kolovoza 2012.

TANTRA









ŠTO JE TANTRA?

ZNAČENJE TANTRE

Riječ "Tantra" nastala je kombinacijom dvije riječi "tattva" i "mantra". "Tattava" znači nauka o kozmičkim pravilima, dok "mantra" označava nauku o mističnim zvukovima i vibracijama. Dakle Tantra je primjena kozmičke nauke sa tim da se zadrži duhovna dominacija. Drugačije rečeno Tantra je sveto pismo uz čiju pomoć se širi svijetlo znanja. Za razliku od Yoge, koja znači „ujedinjenje“, tantra ima gotovo suprotno značenje. Kod Yoge je bitno obuzdati čula i usmjeriti ih prema nečem višem, tantra koristi oslobađanje energije, šakti, da bi se doživjelo oslobođenje materijalnog postojanja. Krajnji, i izuzetno ekstremni oblik sljedbenika tantre su Aghori. Tantrička sekta koja prakticira opijanje, drogiranje i jedenje ljudskog mesa, sve u cilju da bi se doživjela moksha, oslobođenje.

SVJETOVNI UŽICI

Tantra je drugačija od drugih tradicija je ona obuzme cijelu osobu, i njene svjetovne strasti kada promišlja o vjeri. Druge religije u principu uče da strast prema materijalnim stvarima i duhovni život nemaju veze jedan sa drugim stvarajući mjesto za unutarnje konflikte. Većina ljudi koja žive život u skladu sa svojom vjerom imaju unutarnju potrebu da ispune svoje strasti i želje. Kako nemaju načina da spoje duhovno i materijalno, preuzimaju ih osjećaji krivnje, autodestruktivnosti ili postanu hiperkritični. Tantra nudi alternativni put.

TANTRIČKI PRISTUP ŽIVOTU


Tantrički pristup životu izbjegava ovu klopku. Tantra kao riječ znači "satkati, proširiti, raširiti" i prema znalcima tantre, tkanina života ispuniti će nas trajno samo kada su sve niti utkane prema modelu dizajniranom od strane majke prirode. Kada smo rođeni život se formirao oko uzorka. Ali kako rastemo, naše neznanje, strast, privrženost, strah i kriva slika drugih i nas samih trga naše niti i deformira tkaninu. Tantra "sadhana" ili vježba ponovo će istkati tu tkaninu, presti niti prema pravom uzorku. Taj put je sistematski i sveobuhvatan. Smišljena nauka i znanost kojoj pripadaju hatha yoga, pranayama, mudras, rituali, kundalin yoga, nada yoga, mantra, mandala, vizualizacija ishrane, alkemija, ayurveda, astrologija i još stotine ezoteričnih praksi generirati će se i prosperirati u tantričkim učenjima i disciplinama.

SHAKTI
Glavna pokretačka energija u prirodi je seksualna energija,a to važi i za čovjek. Bez seksualne energije ne bi bilo ni plodova,ni hrane,ni kreativnosti,ni života,a ni evolucije.
Stoga je seksualna energija energija života i evolucije bila slavljena i poštovana u drevna vremena kroz razne rituale)pagans-viča).U njoj nema ništa loše-ona je dobra,božanska, sveta. U TANTRI mi ne smatramo da je seksualna energija loša stvar kao neka druga učenja:Stoga je TANTRA prirodna,usklađena sa prirodom,a ipak duhovna. U TANTRI priroda nije odvojena od duhovnosti ni duhovnost od prirode. To je potencijal istinskog ispunjenja.
Seksualna energija je dobra,temelj života i napretka,ali kao što i svaka energija može biti zloupotrebljena tako i seksualna energija može. Dakle nije loša sama energija ali može biti krivo upotrebljena što onda šteti. Tako da ovisno o upotrebi daje rezultate. Ako upotrebimo dobro rezultati će biti dobri,ako koristimo pogrešno rezultati će nam stvoriti nezadovoljstvo i patnju...
Stoga u TANTRI nije pitanje odricanja od seksualne energije i seksualnosti nego kako da je upotrebimo na ispravan način,za iscjeljivanje,osobni razvoj i opću dobrobit. Kod tantre se transformira ta moćna energija u energiju ljubavi.
Zbog svoje latentne snage, nije preporučljivo da se tantra prakticira bez upute i vodstva osobe sa velikim iskustvom.

Nema komentara:

Objavi komentar